Гласуване до дупка в парламента! ГЕРБ и ПП не отстъпват от Желязков и Минчев

Вече седми час парламентът не може да избере председател на парламента.

Първият ден на новоизбраното Народно събрание започна с невиждана конфронтация, която доведе до блокаж на работата му. Не помогнаха и призивите на председателстващия Вежди Рашидов към депутатите:  „Откъде дойдохте с толкоз омраза. Седнете като хора, вижте тоя народ – ще има ли хляб или няма да има, този народ ще се усмихне ли или няма да го накарате да се усмихне“.

В момента за първия пост в Народното събрание се състезават петима депутати – Росен Желязков (ГЕРБ – СДС), Никола Минчев (ПП), Йордан Цонев (ДПС), Петър петров („Възраждане“) и Кристиан Вигенин (БСП).

Първоначално кандидатите бяха четирима, но след като не се излъчи председател при двата тура и процедурата започна отново, тогава ДПС също издигна свой претендент.

С най-големи шансове за победа са Росен Желязков и Никола Минчев. Затова от двете партии, които ги издигнаха, ГЕРБ – СДС и ПП взаимно си отправиха предложения за оттегляне.

Но и от двете страни се чу твърдо: „Няма да стане! Ще стоим, ако трябва с дни в парламента, докато се избере председател.“

След почивката обаче гласуването не успя да започне и отново бе поискана почивка.

При първите гласувания сутринта Желязков събра 103 гласа, дошли от ГЕРБ – СДС и ДПС.

Минчев първо имаше 74 гласа, но на балотажа ги увеличи на 98. За него гласуваха депутати от ПП, ДБ и един от БСП.

В тази ситуация от страна на ГЕРБ на два пъти прозвуча – ако не можем да излъчим председател, да вървим на избори още на 15 януари.

Работата е в това, че по конституция Народното събрание трябва да избере председател и заместник-председатели на първото си заседание. Според конституционалисти обаче не е казано, че то продължава само един ден, може да продължи и повече. Но преди да избере председател, парламентът не може да се занимава с нищо друго.

Досега обаче не е имало прецедент, при който Народното събрание да се е разпуснало, защото не е успяло да излъчи председател. В конституцията пише, че парламентът се разпуска от президента, когато не е могъл да излъчи правителство, а не председател, напомнят юристи.

Да се разплете ситуацията не помогнаха и няколкото почивки, които даде председателстващият заседанието най-възрастен депутат – Вежди Рашидов от ГЕРБ – СДС.

Аз не съм като вас свободен човек, опита да се пошегува Рашидов. И добави: „Ако четири дена аз трябва да седя и да наблюдавам това, което вие тук предлагате… Чудя се – за една година дойдохте, откъде дойдохте с толкоз омраза. Седнете като хора, вижте тоя народ – ще има ли хляб или няма да има, този народ ще се усмихне ли или няма да го накарате да се усмихне. Тук е място за работа, а не за привнасяне от улицата на негативи. Моля ви, разберете се като държавни мъже.“

Преди да даде поредната почивка, Вежди Рашидов примирено изрече: „Решавайте какво искате, аз съм лесен!“ И удари звънеца.

epicentar.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram