Гешев поиска сваляне на имунитета на Радостин Василев

Главният прокурор Иван Гешев поиска от Народното събрание да свали имунитета на Радостин Василев, депутат от ”Продължаваме промяната- Демократична България”, предадоха от държавното обвинение.

От предложението на наблюдаващия прокурор от СГП става ясно, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Р. В. за престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК – за това, че през м. юни 2022 г. чрез заплашване Р.В. e направил опит да принуди народен представител противно на волята и убежденията му да напусне парламентарна група, както и Народното събрание.

С решение на ЦИК от 06.04.2023 г. Р.В. е обявен за народен представител и след полагането на клетва на 12.04.2023 г. се явява лице с имунитет.

Припомняме, че Радостин Василев беше част от „Има такъв народ“ и като такъв беше министър на спорта в правителството на Кирил Петков. След решението на ИТН да напуснат коалицията, Василев заедно с още други депутати се отделиха от партията с мотив, че са разочаровани от лидера Трифонов.

Тогава Василев дори изрази мнение, че мафията е пробила в ИТН и тя се оказала „бизнес проект“. На следващия ден от „Има такъв народ“ излязоха с пресконференция, на която пуснаха запис между Христинка Тодорова – депутат от Плевен – и Радостин Василев. В него той и нарежда да напусне парламента, като щял да й прати хора, за да оформят молбата й.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram