ГЕРБ ще свалят Гешев, ако направят кабинет Габриел

Сред основните приоритети на проектопремиера на ГЕРБ/СДС Мария Габриел е когато и ако встъпи в длъжност, да поиска оставката на главния прокурор на Република България Иван Гешев. Това заяви самата Габриел на среща с парламентарната група на ГЕРБ, пред които тя презентира програмата си преди да започне разговори и с останалите парламентарно представени политически сили в 49-то Народно събрание.

„Това, което ще направи министърът на правосъдието в редовно правителство, е да внесе във Висшия съдебен съвет искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт“, заяви Габриел. Следва да отбележим, че това е първият път, в който представител на ГЕРБ се дистанцира от главния прокурор.

ААА – така озаглави плана си за управление Габриел с аналогия към обозначаването на кредитните рейтинги на държавите. Първото А е амбиция за съставяне на правителство, второто – авторитет на България в Европа, а третото – ангажимент към хората.

На първо място сред приоритетите на проектопремиера на ГЕРБ стои изход от политическата криза и съставянето на редовно правителство. На второ – стабилизиране на държавните финанси и приемане на редовен бюджет. След това идва и правосъдната реформа, механизма за разследване на главния прокурор и разделянето на КПКОНПИ.

Справянето с инфлацията и ръста на цените, както и гарантирането на енергийната сигурност на България пък е приоритет номер 4 на Мария Габриел.

„Пето – Приемане на България е еврозоната – зависи от бюджета, което зависи от размера на дефицита. На шесто място стои пък стартирането на европейските програми, които от няколко години са на пауза, както и изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост“, продължи тя.

Благодаря ви от все сърце, това са приоритетите, завърши изказването си Габриел, но бе прекъсната от бурни аплодисменти от страна на цялата парламентарна група на ГЕРБ, събрала се в залата.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram