ГЕРБ: Енергетиката на България е дадена на офшорни компании

„Цялата енергетика на България е дадена на офшорни компании“. Това заявиха от ГЕРБ по време на извънреден брифинг на партията във вторник. Коментарът им дойде по повод меморандума, подписан от кабинета „Петков“ преди седмици с компанията Gemcorp за инвестиции в енергетиката „на стойност около 1 млрд. долара“, съобщава Нова телевизия.

„Свидетели сме на поредица от лъжи от премиера Петков по отношение на компанията Gemcorp от самото начало. Първата лъжа започва още в деня на подписване на меморандума. Излъгаха ни за компанията и това може да го видите на официалната страница на Министерството на енергетиката. Оказа се, че са подписали с офшорка, регистрирана през 2016 г. в Джърси. Тя пък е свързана с офшорки на Кайманите и Женева. Обвързваме нашата енергетика с капитали с неизвестен произход”, обясни Десислава Трифонова. По думите ѝ, дейността на Gemcorp не е свързана с енергетика. Тя се занимава с търговия на диаманти.

Бившият енергиен министър Делян Добрев, заяви, че „както г-н Борисов каза – цялата българска енергетика е дадена на две офшорки. Всъщност, според това споразумение, не можем да мръднем, без да питаме офшорните компании. В него пише, че страните се разбират да съфинансират дейности”. Добрев даде пример за съфинансиране на проекти в „Марица Изток“, където земята е държавна, както и в интерконектора с Гърция.

„Колкото повече се чете този меморандум, толкова повече започва да прилича на стара апокрифна книга. Тук само на пръв поглед става въпрос за инвестиции, като се зачетем виждаме, че става дума за достъп до активи – общински и държавни”, обясни Томислав Дончев.

„Това правителство е цар на разточителството на фона на недоволно население заради инфлацията. Не е новина, че ще плащаме лихви. Сега се готвят да вземат 1 милиард евро от външните пазари. Не разбирате ли, че тези хора ви ограбват и когато си тръгнат, няма кой да ви помогне? Трябва национално съгласие и президентът Радев има водеща роля, за да се измъкнем от ситуацията, в която сме”, поясни Борисов.

„В момента изтеглят безлихвените заеми, за да ги направят заеми с лихва. 1% лихва, на Киро Ананиев му побеля косата. Не разбирате ли, че тези хора ви ограбват и когато си тръгнат, няма да има кой да ви помогне“, продължи лидерът на ГЕРБ. 

Преди месец и половина призовахме да се намалят ДДС на хляба и на горивата, да им помогнат с торовете – нищо, нула, заяви Борисов.

Като видях правителствени самолети летят Варна, Сочи – цели ескадрили. Да не би те да са помогнали за моряците – единственият, който няма принос, е Кирил петков. По моите познания Сочи се намира в Русия, коментира още той.

На въпрос дали от ГЕРБ ще внесат вот на недоверие, Борисов заяви: „Вотът на доверие или на недоверие го дава българският народ. Вече няма обаче човек, който да харесва управлението. Няма някой, който да не се е опарил с цената на газа, тока и горивото. Скандалите са им само за постове“, каза той.

„Докато не видя Петков навън, няма разговор. Ние сме опозиция. Те са пагубни, докато стоят на власт“, смята Борисов.

За отхвърлянето на кандидатурата на Каримански за шеф на БНБ, той коментира:„Жал ми е за Каримански, той беше в пъти по-подготвен от Гюров“. Според лидера на ГЕРБ „Продължаваме промяната“ са издигнали кандидат, който не бил за тази работа.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram