ГЕРБ гневни заради уволнения шеф на „Пирогов“. Напускат НС докато не се приеме механизъм в сглобката

Депутатите на ГЕРБ са гневни заради уволнения шеф на „Пирогов“ и дадоха знак, че са на ръба да развалят сглобката – няма да подкрепят нито един закон на Министерския съвет, докато не се напише механизъм за вземане на решения в сглобката.

Нашата група ще участва единствено в заседанията, които касаят измененията в Конституцията. Няма да подкрепим нито един законопроект на МС, докато няма ясен механизъм за взимане на решения.

Това каза с остър тон председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на извънреден брифинг на партията в парламента.

„Ние многократно даваме един и същ сигнал. Когато в едно управление заедно носим тежестта на отговорността пред българските граждани, следва и заедно да вземаме решенията. Това за пореден път не се случва“, обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Имах личен разговор с премиера Денков за ситуацията в „Пирогов“. Отново заявявам – ние сме объркани кои са лидерите в ППДБ. С господин Денков говорихме по отношение на безпринципните смени, които се правят. Очевидно той няма качеството на министър-председател, след като здравният министър си взема решения, без да са съгласувани с него. Имаше ясна договорка между Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, че не ни трябват повече трусове в управлението, а е важно да работим за държавен бюджет и Конституция”, изтъкна още Атанасова.

По думите ѝ конкретният повод за недоволството им сега са едноличните решения, които взима министърът на здравеопазването по отношение на болница „Пирогов“ и обявеното днес уволнение на директора.

„Тази тема е дискутирана с нас и преди това и имахме личното уверение на министър-председателя, че няма да има политически намеси не само в сектор „Здравеопазване“, допълни тя. 

И на лидерска среща през миналата седмица, на която и аз присъствах, имаше ясна договорка между Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, че не ни трябват нови трусове.

Нашата група ще участва единствено в заседанията, които касаят измененията в Конституцията. Няма да подкрепим нито един законопроект на МС, докато няма ясен механизъм за взимане на решения, увери Атанасова.

„Ние многократно даваме един и същ сигнал. Когато в едно управление заедно носим тежестта на отговорността пред българските граждани, следва и заедно да вземаме решенията. Това за пореден път не се случва“, обясни тя.

По думите ѝ групата не поставя условия, а някой умишлено търси провокации, но не уточни кого визира.

„Нашите колеги трябва да са наясно, че думите в политиката означават отговорност. Действията в политиката носят последици. Ако искат да носим тази отговорност заедно, а не чрез други мнозинства, които сме наблюдавали многократно като тяхното мнозинство с БСП и „Възраждане“ по темата „Лукойл“, то е редно отново да седнем на масата и да се изясним по всички тези теми“, посочи Атанасова.

И добави: „Очакваме да преразгледат отношението си към мнозинството, ако считат, че това е коректно отношение, може да продължат“.

Тя допълни, че Бюджет 2024 не е одобряван от никого, но в ГЕРБ са си дали сметка какво означава държавата да няма бюджет. Много по-важният въпрос е обаче как ще продължим оттук-нататък. Без доверие не може да се продължи, всеки трябва да преосмисли действията и думите си, призова Атанасова.

Започва политическо кадруване в търговските дружества. Считаме, че това е недопустимо. В мой личен разговор с премиера Денков по отношение на болница „Пирогов“ от миналата седмица и заявката от него, че това няма да се случи особено ако има доклад, който не е подплатен с никакви доказателства“, каза тя.

Атанасова заключи, че явно не акад. Денков, а министърът на здравеопазването взема решенията, защото на лидерска среща в началото на миналата седмица Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев се разбрали, че не им трябват повече трусове в управлението, а трябва да работят по приемането на бюджет 2024 и конституционните промени.

За да продължи нормално работата, ГЕРБ иска от партньорите си да „преразгледат абсолютно всичките си действия и да ги синхронизират с нас“. Колко ще ги чакат, Атанасова не посочи, но „цялата тази недопустима злоупотреба с доверие все някога ще се изчерпи“.

„Нашите нерви са здрави. Конституцията ще бъде подкрепена от парламентарната група на ГЕРБ. Надявам се, че никоя от останалите групи няма да си намери причина да не присъства в зала и да не я подкрепи, защото това е общ законопроект, зад който стоят гласовете на това мнозинство“, коментира тя и припомни отговора но лидера си Борисов на въпроса колко ще издържи правителството. Тогава той каза, че срокът е колкото издържат нервите на всички, но тези на ГЕРБ били здрави заради Шенген, еврозоната и останалите приоритети на кабинета.

Партията на Бойко Борисов нямало да задвижи процедурите по избор на други регулатори.  

По повод смяната на директора на „Пирогов“ председателят на здравната комисия Костадин Ангелов заяви, че „Пирогов” е на печалба, а основата в смяната на директора е обявяването  случая със съветника на военния министър Мустафа Емин. Няма скандал с конкурсите в болницата, заяви Ангелов.

В отговор на журналистически въпрос депутатът Делян Добрев заяви, че темата за дерогацията за „Лукойл“ вече е и европейска тема. „Не изключвам в следващите дни да се опитат да провокират протести“, коментира Добрев по повод намерението на компанията да продаде активите си в държавата.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram