ГДБОП: Парите от АМ „Хемус“ са отишли при един човечец

Той каза също така, че лично не се е уверил в начина на пренасяне на 60-те млн. лв. „Ние не сме изказвали такава теза, че тези пари са сложени в чували и сакове, може би е предположение на участниците във вчерашната пресконференция (на министър Рашков). Но една една сума от 1.5 млн. лв. (б.р. – на такива „порции“ се твърди, че са теглени парите) не може да се пренася в джобовете и най-вероятно се предполага, че са пренасяни в куфарчета, чували, сакове и т.н. – добави зам.-шефът на ГДБОП.

Изтеглените в брой общо 60 млн. лв., предназначени за строителството на ЛОТ 6 на магистрала „Хемус“, са били занесени на един човек, който впоследствие ги е предал на друго място. Това обясни пред „Нова тв“ зам.-директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) Любомир Николов, който нарече усвоителя на огромната сума обикновен човек, дори човечец.

Той потвърди разказаното вчера на пресктонференцията на вътрешния министър Бойко Рашков – че държавните пари за строителството на участъка от „Хемус“ са били отпуснати на „дружество с богат опит в изграждането на пътища, но нека да го запазим в тайна, защото текат процесуални действия“. След това въпросното дружество ги превело на друго, а то на свой ред на пет кухи фирми, чиито собственици и пълномощници са „лица от криминалния контингент, с нисък социален статус и полуграмотни хора“ – всички те били задържани за 24 часа и разпитани (вижте схемата в снимковия материал). 

„Нашето разследване стигна до тези фирми фантоми, които странно за нас са изтеглили тези суми в деня или на следващия ден след тяхното постъпване (в банката). Странно е и обединяването на всички тези суми в едно лице, което също сме установили. Това лице няма политическа кариера, не сме го засичали в такава негова дейност. Няма и богата строителна биография. Това е лице, което е наето или му е поставена задача да усвои тези средства или да пренесе тези пари. В общи линии биографията му е на един нормален човек. Човечец… Не смятаме, че той върти схемата“, заяви Любомир Николов.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram