Гамизов: Прикриха пожар в АЕЦ „Козлодуй“

Тече следствие за аварията на ПАВЕЦ „Чаира“, аз се занимавам със създаването на проекти, имам дълбоки взаимоотношения с фирмата, която е строила. Ако някой иска да се държи в путинова Русия и да иска бележка за моята автентичност. Днес заложили на трима академици и професори, за да изследват „Чаира“, но когато един академик не е строил, а е разглеждал нещо само по списание. Нищо няма да се случи по отношение на „Чаира“. Няма кой друг освен „Тошиба“ да оправи нещата. Всички пречат на „Тошиба“ да възстанови ПАВЕЦ „Чаира“.

Това каза енергийният експерт Стефан Гамизов в ефира на „Честно казано с Люба Кулезич“ по телевизия „Евроком“ относно аварията на ПАВЕЦ „Чаира“.

„В четвъртък миналата седмица в АЕЦ „Козлодуй“ е станал пожар, който е прикрит от българското общество. Изтичат 4 тона машинно масло от главна циркулационна помпа, облива се всичко във въпросната смазочна помпа. Аз имам сериозен източник, който панически ми се обади, за да ми каже какво е станало. Нарича се хермозона, това е най-вътрешната зона на ядрената централа. Ако има място, където да изпитате патологичен ужас, че нещо може да се случи, това е мястото“, коментира Гамизов.

„Всяка ядрена централа преди да бъде въведена в 100% режим на паралел, трябва да се затоплят съоръженията. Тогава те изобщо не забелязват, че част от въпросното масло се е събрало под самата помпа и то се запалва. Не знам от какво се е запалило, но дежурните в блока са проявили героични събития, за да гасят. Те гасят с 200 прахови пожарогасителя. Влизали са и са излизали поради високата температура. Никой в държавата не знае за това нещо, освен много тесен кръг от хора. Една такава случка е прикрита. Никой в държавата, който взима решенията, не е знаел за такова нещо“, допълни той.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram