Гайтанджиева: Информация, която не отразява Украйна в добра светлина, се цензурира

„Политиката, която се налага, е, че информация, която не отразява Украйна в добра светлина, се цензурира. Реакцията на хората във Фейсбук беше много категорична и намери отзвук. Властта чу хората, макар че тази позиция се сведе само до телефонно обаждане на външния министър до украинската посланичка.“ Това заяви пред БНР разследващият журналист Диляна Гайтанджиева, която е част от списъка за ликвидиране на украинския сайт „Миротворец“.

Гайтанджиева подчерта, че е „изненадана, че въобще имаше някаква реакция от страна на властта, защото става въпрос за Украйна“.

Разследващият журналист обясни, че в горния десен ъгъл на сайта пише „Ленгли – Вирджиния“, което е мястото на централата на ЦРУ.

По думите на Гайтанджиева „Миротворец“ представлява репресия на критикуващите Киев и сайтът продължава да е активен с цел да се оказва влияние на чуждите граждани, определени за „врагове“ на Украйна.

„Този сайт – „Миротворец“, е психологическа операция, целяща да всее страх. Когато човек види името си, личните си данни, види информация за себе си, види снимките на трупове, на призивите за насилие на заглавната страница, да се изплаши и да замълчи“, посочи тя.

Това е световноизвестен сайт, който многократно е предизвиквал недоволство, реакция, дори категорична резолюция на Европейския парламент от февруари 2021 г., подчерта журналистът.

„Няма пречка пред българското правителство и ЕП да задължат Украйна да затвори този сайт“, категорична е Диляна Гайтанджиева.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram