Габриел: Не се отдалечаваме от Шенген

Ролята на покойния Алексей Петров във формирането на правителството е „никаква“. Никое друго правителство не е съставяно по по-открит и прозрачен начин. Това заяви външният министър Мария Габриел пред Нова тв.

По думите ѝ правят се внушения и инсинуации с убийството на Алексей Петров да има в публичното пространство тема, която да отклонява вниманието и да не позволява да се води дебат по съществените теми за българските граждани.

Мария Габриел посочи отново, че не е имало покани към Алексей Петров, за да оглави ДАНС.

Тя очаква президентът Румен Радев да приеме оставката на главния секретар на МВР. Габриел уважава президентската институция и България може да спечели само ако институциите са обединени. Повече от всякога България е част от процес, в който целия свят се случват интензивни промени и трябва да бъдем не изоставащи, а част от този процес – за нови технологии, инвестиции, Еврозона, План за възстановяване и Шенген, настоя тя.

Тя увери, че всички криминални случаи, които се случиха напоследък в България, а и извън страната, няма да ни отдалечат от Шенген.

За момента страната няма отговор дали Пепи Еврото е починал в Дубай. Мария Габриел заяви, че няма отговор по темата. България очаква отговор от Дубай и щом като го получи, ще го публикува

Относно шпионския скандал във Великобритания, Габриел не каза нищо ново, а добави, че за целите на разследването е добре службите да си свършат работата. Тя не знае дали е възможно да има изтичане на допълнителна информация от България

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram