Габриел връща мандата на Радев. ИТН оттегли подкрепата си

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел в понеделник ще върне на президента Румен Радев първия мандат за съставяне на кабинет.

Все още не е ясно дали Габриел ще представи състав на кабинет или няма да изпълни мандат. Все по-вероятно изглежда ГЕРБ-СДС да не предложи проектоправителство, тъй като и „Има такъв народ“ (ИТН) оттегли подкрепата си за първия мандат.

Първоначално ДПС и “Има такъв народ“ (ИТН) обявиха подкрепа за експертно правителство, но в неделя според неофициална информация ГЕРБ и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) са обсъждали подкрепа на правителство с втория мандат, чийто премиер да се сменя на ротационен принцип.

В същото време часове преди 15.00 часа, когато Радев ще приеме Габриел в президентството, лидерът на ИТН Слави Трифонов оттегли през нощта заявката си за подкрепа на кабинет с първия мандат.

Мотивът на Трифонов е, че готвеният кабинет не е експертен.

“Затова “Има такъв народ” няма нито да участва, нито да подкрепя кабинет на ГЕРБ с първи мандат. Продължавам да смятам, че страната се нуждае от редовно правителство и продължавам да смятам, че то трябва да е от експерти и да има широка подкрепа. Остават още два мандата“, написа той във Фейсбук.

Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се разбрали за управление с втория мандат, Габриел ще върне празна папка на президента.

*Очаквайте подробности

Медиапул

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram