В работата на ЦИК липсва прозрачност, сочи доклад

В работата на ЦИК липсва прозрачност. Зад „протоколни“ решения например остава скрито разпределението на държавните средства за кандидатите в предизборните кампании. Това се посочва в доклад за работата на избирателната комисия, изготвен от Института за развитие на публичната среда.

Тези въпроси трябва да залегнат в основата на предстоящи дебати за състава, числеността и начина на конструиране на ЦИК, както и за гарантиране на безпристрастността на нейните решения. Самите членове на комисията многократно са повдигали въпроса за недостатъчния административен капацитет, който да подпомага работата им.

Екипът на Института за развитие на публичната среда (ИРПС) е прегледал протоколите от общо 174 заседанията на ЦИК от началото на годината до 11.12.2023 г. Докладът дава информация за участието на членовете на ЦИК в заседанията, тяхната продължителност, както и информация за членовете, събрали най-много и най-малко отсъствия. ИРПС заключва, че комисията трябва да се справи със сериозни “хронични проблеми“.

Източник: Новини бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram