В България задържаха участник в стрелбата край Москва Сити

В България служителите на реда задържаха последния от издирваните участници в престрелката в кула „Око“ на комплекс „Москва сити“ – Абубакар Абакаров, съобщават чужди медии. Все още няма официално потвърждение от страна на българските власти.

Припомняме, че инцидентът в руската столица стана през 2017 г. Според Комерсант Абакаров е бил задържан по искане на Руската федерация чрез Интерпол. Сега се подготвят документи за екстрадирането му.

Абакаров е бил охрана на бизнесмена Габриел Юшваев. През ноември 2017 г. имаше конфликт между него и служители на частна охранителна фирма със стрелба на паркинга до кулата Око. Конфликтът е започнал, тъй като паркираната кола на милиардера е попречила на певицата Любов Успенская да премине. Служители на Федералното държавно предприятие „Охранка“ на руската гвардия, наети в този момент да ескортират ценни товари, са поискали от шофьора да премести колата, след което е започнала кавга. 

В резултат на това загинаха служителят на частната охранителна компания Платон Койда, а още петима души бяха ранени, включително служител на Руската национална гвардия.

От 2017 г. Абакаров се укрива от разследването. Първо живее в Украйна, а след това се мести в Европа. Там издирваният се чувствал в пълна безопасност, тъй като след началото на войната редица страни, преди всичко Европейският съюз, отказаха международно правно сътрудничество с Русия. Арестът по заповед на Интерпол е пълна изненада за него.

Абакаров е задържан в резултат на продължило многогодишно разследване. Очаква се той да бъде изправен пред съда след екстрадицията.

Източник: Глас нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram