Възможно е да пратим около 100 бронирани машини на Украйна

В Народното събрание ще бъде внесен проект за решение, с което да се предоставят бронирани машини на Украйна от складовете на МВР, без да се засягат резервите на армията. Приблизителната бройка ще бъде около 100, предимно БТР-и.

Това заяви пред bTV Ивайло Мирчев от “Демократична България”. 

По думите му инициативата е подкрепена от премиера Николай Денков, министрите на МВР и отбраната, парламентарните групи на ГЕРБ и ДСП, председателя на комисията на отбраната Гаджев и Бойко Борисов.

“Става въпрос за бронирани машини, които са били във вътрешни войски по времето на Възродителния процес в България, но никога не са били използвани. Те са с отпаднала необходимост, част от тях са технически неизправни”, заяви Мирчев.

Редовното правителство “Денков – Габриел” даде сигнали, че до Украйна ще бъде изпратена реална военна помощ, още с встъпването си. Такова решение имаше още от миналата година, но служебните кабинети на президента Румен Радев бяха против изпращането както на военна помощ, така и на това български боеприпаси да стигат до Украйна. 

Киев открито посочва, че има нужда от бронирани машини. България може да предостави снаряди 152 и 122 мм, бронирани машини, гаубици, заяви пред “Свободна Европа” още преди месец Ивайло Мирчев, който е член на комисията по отбрана в Народното събрание.

“Има възможност за значителна помощ под формата на въоръжение – бронирана техника за сухопътни войски и техника за противовъздушна отбрана. Въпрос на желание и бързи действия от страна на Министерството на отбраната е първо да задвижи процеса и второ да договори със съюзниците компенсация за тази военна помощ”, каза тогава Христо Гаджев от ГЕРБ, който беше председател на комисията по отбрана в предишния парламент.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram