Втори пациент с COVID-19 лекуват с плазма във ВМА

53 новозаразени за денонощие отчете оперативният щаб на редовния си брифинг. От новоустановените 15 са приети в болница за лечение. Резултатите са на база 1302 изследвани. Така общо установените у нас вече са 1541.

Към момента 317 се лекуват в болници, от тях 40 са в интензивни клиники. Още шест нови случаи на заразени медици отчита оперативният щаб.

Десет новоизлекувани до 276 са преборили коронавируса.

66 са починалите.

На втори пациент във ВМА вчера е прелята плазма. Той е бил в по-тежко състояние в сравнение с първия пациент, на който е приложено това лечение. И на двамата състоянието днес е по-добро днес и са афибрилни. От страна на Изпълнителна агенция по лекарствата е извършена проверка как се прилага лечението с плазма у нас и констатациите са, че е правилно.

Лечение с преливане на плазма ще има и в други лечебни заведения. Такава подготовка вече започва в Националния център по трансфузионна хематология, където МЗ е отделило едно помещение. Идеята е да се натрупа някакъв малък запас. При интерес това може да бъде направено и в останалите 5 кръвни центрове в страната, уточни Ангел Кунчев.

Има спор в щаба какво да се предприеме със заповедта за носенето на маски – дали да остане в този вид, задължително да се носят на открито, или да останат задължителни само за градски транспорт и закрити помещения като магазините. Чака се затоплянето на времето, а слънцето убива вируса. От Оперативния щаб подчертаха, че разхлабването на мерките ще става поетапно.

Пандемията придобива ендемичен характер, т.е. отделни огнища, които могат да бъдат контролирани и ограничавани. Към 10-13 май математическият модел показва, че може да очакваме отново пик на заразата, но Венцислав Мутафчийски обясни, че вървим вече към платото на разпространение.

Няма опасност от разпространение на вируса заради избягалия възрастен пациент от болницата във Враца. Според Ангел Кунчев той малко е престоял навън – 15 – 20 минути, а при тежки форми на деменция трудно може да се говори за причините и мотивите.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram