Велизар Енчев за кабинета на Слави: Приватизатори и концесионери да отварят шампанското!

След сърдитото обръщение към нацията, което е без прецедент в парламентарните демокрации, има ли още наивници, не виждащи антисоциалното лице на Слави Трифонов? 

   Има ли икономисти, които не са разбрали, че се задава крайно дясно управление, залагащо на приватизация на държавни банки и концесиониране на магистрали?

    Това ли са стратегическите приоритети на кабинета на Трифонов: Да приватизира Българската банка за развитие (51% на стратегически инвеститор и 49% – през Българската фондова борса) и да концесионира магистралните строежи?

     И защо не отрони и дума за индексация на пенсиите и вдигане на доходите на работещите бедни, без които влизането ни в еврозоната ще е път към ада?

     Наистина, защо Слави Трифонов се отнася с такова пренебрежение към „третата възраст“? 

    Защо икономическият му съветник Мика Зайкова направи предизборна кампания в Родопите с обещания за увеличение на пенсиите, а в 45-то Народно събрание тя и останалите депутати на „Има такъв народ“ отхвърлиха на второ четене предложението на БСП за индексация на пенсиите?

     Какво се крие зад това социално лицемерие: В парламента си яростен противник на пенсионната индексация, а пред електората лееш крокодилски сълзи за най-бедните пенсионери в ЕС?

     Само час след прочетеното от аутокю правителство десни коментатори изпаднаха във възторг от либералните послания на Трифонов и от избора на цариста Николай Василев за премиер. 

    Но защо забравиха да припомнят, че точно по време на неговото вицепремиерство стана криминалната приватизация на БТК, продадена на безценица на съмнителни инвеститори, които набързо я препродадоха на следващи спекуланти с огромна печалба…

   Под мъдрите напътствия на вещия в банкирането Трифонов сега бъдещият премиер ще е с развързани ръце, за да приложи приватизаторския си опит къмБългарската банка за развитие.

   „Ястреб за реформи и фен на бюджетната дисциплина“, наричат Николай Василев. Което на реформистки език означава, че приватизацията и концесионирането са неговата слабост, но харченето на пари за европейскипенсии не се вписва в бюджетната му философия.

    Казано направо – при управлението на десния Трифонов пенсионерите да стягат коланите, а концесионерите и приватизаторите да отварят шампанското. 

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram