Вдигат заплатите в МВР, МО, съдебна охрана, НАП и митниците

При второто гласуване на бюджет 2023 парламентарна комисия по бюджет и финанси заложи увеличения на разходите за вътрешния ред и сигурността. Според приетите предложения заплатите в МВР ще се вдигнат с 10 на сто, включително на някои длъжности с допълнителни 100 лева. Предвидени са и допълнителни средства за служителите в ДАНС. С допълнителните средства частично ще се компенсират служителите в сектора на сигурността за положените от тях усилия, предаде БТА.

Предложенията на ГЕРБ-СДС и ДПС са на стойност общо 157,2 млн. лв. От „Продължаваме промяната – Демократична България“ предлагат също 150 милиона лева за увеличаване на възнагражденията за персонала в системата на МВР, смятано от 1 август 2023 г. От „Възраждане“ предлагат допълнително финансиране в общ размер на 155 381 600 лв.

Внесените 4 предложения бяха приети с условието в последващия доклад на комисията те да се обобщят и да се изгладят редакционно.

В частта за Министерство на правосъдието бяха приети две предложения, които също ще бъдат изчистени преди гледането им в зала.

Едното е от „Продължаваме промяната – Демократична България“, които предлагат увеличаване на възнагражденията за персонала в системата на Министерството на правосъдието – за Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и за Главна дирекция „Охрана“, считано от 1 август 2023 г. – 11 000 050 лева.

Другото предложение е от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“, които предлагат допълнителни разходи за 10 на сто увеличение на заплатите на служителите Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) със сума 8 325 000 лв., както и допълнителни разходи за 10 на сто увеличение на заплатите на служителите в Главна дирекция „Охрана“ със сума 2 725 000 лв.

Прието беше и предложението на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за увеличаване на възнагражденията за персонала в системата на Министерството на финансите – за Националната агенция за приходите и за Агенция „Митници“, считано от 1 август 2023 г. – 25 милиона лева.

Депутатите от бюджетната комисия подкрепиха предложението на Христо Гаджев и група депутати със 75 млн. лева да бъде увеличен фонд „Работна заплата“ на Министерството на отбраната.

Прието бе и предложението на Венко Сабрутев (ПП) и група депутати за допълнителни 1,5 млн лева за БНР за увеличение на възнагражденията на персонала, считано от 1 август 2023 г.

Прието бе и друго предложение на Венко Сабрутев да бъдат предвидени 20 млн. лева за компенсации за земеделските производители заради унищожената им продукция от падналата слана в началото на година. Комисията прие предложението на ГЕРБ да се предвидят 8 млн. лева за ръст на възнагражденията в БАБХ и Агенцията по горите.

Комисията подкрепи предложението на Вежди Рашидов и група депутати, в което се предвиждат разходи в размер на 30 млн. лв. за реализиране на културни инициативи, целеви програми и творчески проекти в областта на културата на конкурсен принцип. Средствата са разпределени в три направления.

Подкрепено беше предложенията на Жечо Станков и група народни представители в бюджет да бъдат заложени 220 000 лв. за създаването на Фармацевтичен факултет в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас и 1,5 млн. лева за стартирането на строителството на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести „Св. Анастасия“ в Бургас.

Намалените ставки на ДДС остават в този бюджет.

Комисията не прие предложението с вносители Павела Митова и група депутати за премахването на сегашните намалени ставки по ДДС, с които вносителите бяха разчели, че очакваните приходи до края на 2023 г. ще са в размер на 152,4 млн. лв.

С тези допълнителни приходи би могло да се направи увеличение на възнагражденията в Спешна медицинска помощ, Българска агенция по безопасност на храните, Изпълнителна агенция по горите, Изпълнителна агенция за борба с градушките, Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури и Селскостопанската академия, коментира Тошко Йорданов.

Председателят на комисията Йордан Цонев каза, че би подкрепил подобно предложение, но такова не може да се прави в средата на годината, защото това няма да се отрази добре на бизнеса, който е подготвен тази година да продължи да работи в режим на тези облекчения. Цонев заяви обаче, че ще настоява пред министерството на финансите и комисията в редовния бюджет (за 2024 г.) да се преосмислят тези мерки, защото голяма част от тях, по думите му, не са дали ефект.

Румен Гечев заяви, че неговата политическа формация от доста години води тази дискусия в контекста на намаленото ДДС на бирата и на виното и отхвърленото предложението за по-ниско ДДС за лекарствата. Гечев изтъкна, че в Европа има диференцирана ставка на ДДС, но тя е за лекарства, култура, изкуство, печатни издания и в някои страни за ресторантьорски услуги, за които тази подкрепа в България изтича в края на годината.

Финансовият министър Асен Василев изрази мнение, че е нормално данъчни ставки да се променят от 1 януари и напомни, че в проектозакона за бюджета за тази година има предвидени мерки за изсветляване на сектора (нормативно уредената възможност клиентите да не плащат сметките си в заведения, ако не им е издадена касова бележка – б.р.). Той потвърди, че е противник на диференцираните ставки.

Тошко Йорданов заяви, че бюджетът се прави за цялата година и допълни, че „бизнесът ще се намести“, като подчерта, че става дума за „реални пари от реален бизнес за социални разходи“.

Не бе подкрепено и предложението на Цончо Ганев („Възраждане“) и група депутати бюджетът за национална туристическа реклама да се увеличи с още 15 млн. лева над сегашните близо 19 млн. лева.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram