България с важна роля в защитата на НАТО

„Приветстваме взетите решения за адаптирането на потенциала за възпиране и отбрана на Алианса, особено на източния фланг, в контекста на войната в Украйна. Военните органи на НАТО ще продължат да дават насоки в бъдещата ни работа за усилване на съюзническите способности за възпиране и отбрана срещу всички заплахи“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 21 април, на Учебен полигон „Ново село“, където заедно с председателя на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер наблюдаваха демонстрация на способностите на формированията от състава на многонационалната бойна група в България. Адмирал Ефтимов благодари на адмирал Бауер, че е приел неговата покана за посещение в страната ни в настоящия критичен за сигурността на региона момент.

Началникът на отбраната каза, че при адаптирането на Алианса в по-дългосрочен план трябва да бъде приложен устойчив и реалистичен подход, с отчитане на националните способности. Той обърна внимание, че продължава работата по усъвършенстване на политическата и военната стратегическа рамка, обезпечаваща прилагането на мерки за справяне с настоящите и бъдещите рискове пред сигурността на страните-членки, не само от действията на Русия, но и тези, свързани с тероризма и предизвикателствата в световен мащаб. „От военна гледна точка, от ключово значение e продължаващата трансформация на създадените преди кризата в Украйна бойни групи в многонационални формирования със засилен отбранителен капацитет“, подчерта началникът на отбраната.

Адмирал Ефтимов припомни, че бойната група в България бе създадена като част от мерките за усилване на бдителността в Централна и Югоизточна Европа в съответствие с решение на Министерския съвет от януари 2022 г. Освен българския личен състав, към момента в нея участват САЩ с рота „Stryker“. В контекста на подготовката на бойната група предстои участие на Великобритания с една рота за период от шест месеца. „След началото на войната в Украйна, в съответствие с предприетите от НАТО действия, еволюира и концепцията за бойните групи на източния фланг на Алианса в посока засилване на многонационалното участие. Целта е, от една страна, да почертае ангажираността на съюзниците с отбраната на всяка страна-член на Алианса, а от друга – преодоляване на съществуващите дефицити от способности“, разясни адмирал Ефтимов. Намерение за участие в бойната група в Българя са заявили няколко държави, сред които и Италия, с която се водят разговори за поемане на ролята на рамкова държава. „Амбицията ни е свързана с изграждането на щаб на многонационална бригада под българско командване като принос към адаптирането на Алианса в отговор на заплахите за сигурността“, посочи началникът на отбраната.

„В този решаващ момент за нашата сигурност приносът на България за безопасността и сигурността е още по-важен. Вие доказахте това с бързия и професионален начин, по който българските въоръжени сили се мобилизираха, за да защитят нацията си и да подкрепят активирането на всички пет регионални плана за степенуван отговор на НАТО. Сега Алиансът разполага с осем многонационални бойни групи от Балтийско до Черно море – сред тях е и бойната група тук, в България“, каза председателят на Военния комитет на НАТО.

Той допълни, че в рамките на посещението си е разговарял с президента Румен Радев, министър-председателя Кирил Петков и министъра на отбраната Драгомир Заков по въпросите на регионалната сигурност и за голямото отражение на руското нападение срещу Украйна. „Без съмнение тази инвазия е най-сериозната заплаха за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам. Започна нова ера за НАТО. И това изисква от нас да бъдем по-единни от всякога“, заяви адмирал Бауер.

По думите му през последните 18 години България е доказала, че е твърд и отдаден съюзник в НАТО, както и в Черноморския регион, който е от огромно стратегическо значение за Алианса. Адмирал Бауер изказа благодарност към страната ни за приноса към общата сигурност и колективната отбрана. „Гордеем се, че стоим рамо до рамо с вас. Заедно сме по-силни. Заедно сме повече. Заедно ние сме НАТО. Единството прави силата“, акцентира адмирал Бауер.

След като наблюдаваха демонстрациите на Учебен полигон „Ново село“, адмиралите Ефтимов и Бауер посетиха и Трета авиационна база „Граф Игнатиево“, където се срещнаха с военнослужещи от ВВС на България и Нидерландия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram