България е обещала да отвори въздушното си пространство за Лавров да посети Скопие

България е обещала на Северна Македония да отвори въздушното си пространство за посещението на руския външен министър в Скопие. Това каза самият Лавров на форума „Примаковски четения“, информирайки, че руската делегация ще присъства на заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие, ако София, както е обещала на РС Македония, пропусне руския самолет.

Планираното пътуване на руския външен министър Сергей Лавров до Северна Македония няма да бъде нарушение на европейските санкции. Това съобщи говорителят по външната политика на ЕС Петер Стано на брифинг, излъчен от пресслужбата на Европейската комисия.

„Ако страните решат да разрешат на руския самолет да прелети над територията на ЕС или ако властите на Северна Македония разрешат личното участие на Лавров, ние няма да сме против. Това няма да бъде нарушение на санкциите“, каза той.

Стано обясни, че въпреки че руският външен министър е подложен на санкции, има изключения, особено когато става въпрос за участие на официални лица в многостранни платформи като ООН или ОССЕ. „Дори тези, които са под санкции, могат да пътуват в страни от ЕС, ако целите на пътуванията им са свързани именно с причините, поради които са включени в санкционните списъци“, заяви говорителят на ЕС по въпросите на външната политика.

Той заяви също, че ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел „вероятно ще участва поне в част от събитията“ на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие, но графикът му „се променя почти всеки час поради напрегнатата международна ситуация“, така че не е възможно да се потвърди окончателно пристигането му в Северна Македония. Той увери, че ЕС „ще бъде представен на адекватно на събитието ниво“.
Среща на външните министри от ОССЕ в Скопие

От 30 ноември до 1 декември в Скопие ще се проведе среща на външните министри на ОССЕ, на която членовете на организацията трябва да вземат решение за председателството. Ръководителят на дипломатическото ведомство на Северна Македония Буяр Османи заяви на 14 ноември, че въпросът за пристигането на Лавров в Скопие за участие в Съвета на външните министри на ОССЕ (СВМ) все още не е решен. Той също така припомни, че ръководителят на руската дипломация е обект на ограничения от страна на ЕС. По-рано руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко заяви, че Москва се подготвя за срещата и изхожда от предположението, че министерската среща в Скопие ще бъде успешна само ако се осигури пълно равноправие на всички делегации.

През ноември 2022 г. Полша, в качеството си на тогавашно председателство на ОССЕ, отказва да допусне руската делегация, водена от Лавров, да участва в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в град Лодз на 1-2 декември 2022 г. Руското външно министерство заяви, че действията на Варшава са безпрецедентни, провокативни и несъвместими със статута на Полша като председател на организацията. Руската делегация на събитието беше ръководена от постоянния представител на Русия в ОССЕ Александър Лукашевич.

Източник: ТАСС, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram