Борисов се отказа от депутатския си имунитет: Няма да бъда жертва на шантаж и изнудван

Бойко Борисов се отказва от депутатския си имунитет, обяви той пред журналисти в Народното събрание. Той уточни, че е разговарял с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

В рамките на час лидерът на ГЕРБ-СДС преобърна на 180 градуса мнението си за своя депутатски имунитет – най-напред заявяваше категорично, че няма да го даде, после внезапно реши да се откаже от него.

Решението му дойде, след като БСП успя да прокара в програмата на парламента проект на решение, с което Народното събрание да му го свали. Предложението на БСП за възбуждане на наказателно преследване срещу Борисов е трета точка в дневния ред за днешното заседание на парламента.

Борисов свика спешен брифинг в парламентарните кулоари, на който заяви, че ще се откаже от имунитета. Като причина посочи „нашите некоалиционни партньори и нашата неопозиция“, под което имаше предвид ПП-ДБ и БСП. Той спомена поименно соцлидера Корнелия Нинова, която обвини, че „върши някаква друга чужда задача“

„В България, ако някой не ми спомене името, той се оказва незначим. Тук виждам, че и нашите некоалиционни партньори, и нашата неопозиция, правят това, защото напомням как Корнелия Нинова от трибуната на НС ме призова да ги събера и да направя правителство. А множество сигнали на служебното правителство срещу Нинова стоят на трупчета. Явно затова тя се опитва да се възползва и върши някаква друга чужда задача“, обясни Борисов.

„Все пак аз съм Бойко Борисов. Ще си дам имунитета, въпреки толкова очевидното направено от тогавашния главен прокурор срещу мен. Но аз вярвам и на българския съд, и на българската прокуратурата. Няма да бъда жертва на шантаж и изнудване, за да си прокарват и едните, и другите решенията“, заяви бившият премиер.

Малко по рано той заяви пред журналисти, че няма да си даде имунитета доброволно, защото имунитета му го дава българският народ, слагайки го „на първо място на избори и в социологически агенция, и като политическа личност“ и беше категоричен: „на съучениците на Гешев имунитета си няма да го дам“.

По думите му вчерашното изявление на бившия главен прокурор показва, че всичко, което е направил в последните си дни, е било в подготовка на неговия политически проект.

„Въпреки че ме накараха да кажа, че няма да коментирам развеждането ни като мечки по прокуратурите, но в единия случай ме питаха дали съм чел в. „Марица“ и сп. „Лайфстайл“ и какво съм имал предвид като съм казал, че след 5 години ще се оженя, а аз се шегувах с медиите. Но по-страшно беше във ВКС, където дойдоха трима прокурори да ми зададат въпрос защо съм поискал оставката на Гешев.

И в този разговор зададох елементарен въпрос: „вие президента Радев викахте ли го?“, защото той първи поиска оставката, Христо Иванов викахте ли го – не, Кирил Петков – не, Асен Василев – не, Атанас Атанасов – не, Корнелия Нинова-  не, Слави Трифонов – не, а защо ме викате мен”, посочи Борисов.

Решението му окончателно обезсмисля работата на временната комисия за имунитетите. Тя беше създадена, преди всичко за да работи по повод поисканите имунитети на Бойко Борисов и Кирил Петков. Първо съпредседателят на ПП се отказа от имунитета си, а сега и водамът на герберите. Пък и самата временна комисия се провали вчера в опита си да проведе първото си заседание, а срокът на работата й изтича след по-малко от две седмици.

Имунитетът на лидера на ГЕРБ бе поискан на 2 юни от вече бившия главен прокурор Иван Гешев. Тогава той внесе в Народното събрание искане за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ във връзка с досъдебно производство по „Барселонагейт“. Тогава обаче Борисов отказа да си даде имунитета.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram