Бойко Рашков пропука конституционното мнозинство

Пробойна в конституционното мнозинство. Бившият вътрешен министър Бойко Рашков не е съгласен с текстове от предложенията за изменение на основния закон.

Нееднократно мнозинството уверяваше, че има такава подкрепа, че да се случат промените в Конституцията, но днес в пленарна зала стана ясно, че това не е съвсем така.

Бойко Рашков няма да подкрепи Конституцията в този й вид. Критиките му бяха относно текстовете за главния прокурор. Засилвала се политическата възможност да се избират главни прокурори без качества, според него. При промените през 90-те години е имало консенсус за баланс, а за ВСС е имало съгласие за паритет. „Ти си го избра“- тези култови реплики на „един прокурор към един политик“, припомни бившият вътрешен министър. А промените внушавали, че политиците ще се месят в прокуратурата, убеден е Рашков.

Днес законотворците се заеха с дебатите по промените, като се намесиха постите и литературните сравнения. Според Надежда Йорданова промените в Конституцията са основа за едно благоденстващо общество. Тя е оптимист, че този парламент е на път да реши проблемите на съдебната система. Една от целите е да върнем прокуратурата там, където й е мястото, заяви Йорданова. Главният прокурор не трябва да бъде свръховластен, по мнението й, а членовете на ВСС трябва да са изявени професионалисти, а не партийно зависими. Друга част от промените целят укрепване на парламентарната република, изтъкна народният представител. Затова и парламентът ще работи при служебно правителство и то няма да е безконтролно. Това са важни въпроси, които ще подобрят климата, смята Надежда Йорданова.

Съгласието е възможно, отчете и Радомир Чолаков от ГЕРБ. С Конституцията трябва да се борави внимателно, за да не се превърне в ядрена бомба, а оценката му е, че към момента депутатите подхождат внимателно към Основния закон. Той изтъкна, че за пореден път ще има изменения на важен закон по време на пости. Досегашната практика не показвала добър ефект все заради грехове, затова и призова да се прояви смирение.

Страстите бушуват, а времето ни е крайно малко, предупреди народният представител. Дано на Бог не му е омръзнало да пази тази измъчена страна, подчерта той.

Кристиян Вигенин от БСП съзря коледния дух, а депутатите били в паралелна вселена. Мнозинството трябвало да подходи малко по-самокритично. Социалистът вижда противоречия в текстовете от Конституцията и други законодателни изменения на мнозинството. Според него главният прокурор се обезсилвал до степен, че се превръщал в главен секретар на Върховната прокуратура и дори в младежки омбудсман. Конституцията- това са носещите основни на нашата държава, каза още червеният депутат. Санчопанчовци на задкулисието пък били управляващите, затова и вече не му били симпатични.

Парламентарната група на „Възраждане“ също обяви, че няма да подкрепи така предложения вариант на проект за промени в Конституцията. Депутатът от формацията на Костадин Костадинов – Цвета Рангелова обясни пред журналисти в кулоарите на Партийния дом, че голяма част от предложенията за промени в Основния закон не са от компетентност на Обикновено Народно събрание.

По думите ѝ очевидно сглобката бърза да приеме конституционните промени, за да може да се удължи срока на работа на Народното събрание. Предложенията за промени в Конституцията не стават и е вредно засилване на политическото влияние на представители на Народното събрание в сферата на прокуратурата. Не се постига желаната съдебна реформа, а се засилва политизирането на толкова важен орган, какъвто е прокуратурата, подчерта Рангелова.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram