БЕХ е на червено с 2,5 млрд. лева

Българският енергиен холдинг е на червено с 2,5 млрд. лева, а Топлофикация – София не му дава 1 млрд.лв., които дължи и ще фалира Булгаргаз

Българският енергиен холдинг е „на червено“ с 2,5 млрд. лева, като се трупат дългове с цел решаване на краткосрочните проблеми на губещите дружества в държавната енергетика. До момента не е имало ясна стратегия как пробойните в системата да бъдат запушени, обясни ресорният министър Андрей Живков. Той подчерта, че екипът на Теменужка Петкова по никакъв начин не е дал сигнал за проблемите при предаването на властта.
Напомняме също така, че БЕХ и неговите подразделения като Булгаргаз имат да прибират или са поели общо 1 милиард лева от Топлофикация – София, която не плаща задълженията си. От тях само към Булгаргаз, който е част от БЕХ, борчът е 760 млн., но има и други минуси.
19 минути многократно през последните 3 месеца отправи писмено въпроси към общинското дружество, за да изясним поне на потребителите каква е точната сума на общите задължения към държавата на Топлофикация – София, но така и не получихме отговор.
Нещо повече – мейловете и номерата ни бяха ограничени, за да не можем да се свързваме с пиарите и директорите на дружеството.
Това обаче няма да ни спре. Ще разнищим темата.
Другото най-задължено дружество е ТЕЦ Марица Изток 2 с 580 000 000 лв. борч, което не му пречи да спонсорира, съвместно с Иван Ангелов – Пилето – Градуса, както той сам се похвали, футболния клуб Берое. Защо над 40 млн.лв. на данъкоплатеца от губещото предприятие и за сметка на БЕХ изтекоха в слабия отбор? За милионите на градуса, някои от които източени от пенсиите ни през фондовете, той сам отговори.

Както министърът обясни при ТЕЦ-а основен проблем са вредните емисии. При европреговорите за тях и въглищната енергетика, текли от 2011 г. до 2018 г., България при кабинетите Борисов 1,2 и 3 с ресорни министри Делян Добрев от Кумгейт и Апартаментгейт и Теменужка Петкова, нямаше позиция – пресети се на финала, когато вече

беше късно. Както обобщи новият министър: „нищо дългосрочно не е предвидено за решаването на проблемите“.
„Състоянието на ТЕЦ „Марица-Изток 2 веднага дава отражение и на състоянието на мини Марица-Изток, там, в резултат на това, че тецът не плаща навреме въглищата, възникват ликвидни проблеми за мините, като се стига дори до затруднения на изплащането на заплатите“, посочи министър Живков.
Националната електрическа компания, която е в състава на БЕХ като холдинг, е с над 2 млрд. лева задължения предимно към БЕХ и държавата, „задължения, които не се обслужват редовно, само се предоговарят без никаква визия как такава компания би могла да оперира на изцяло либерализиран пазар, в който предстои да влезе България“.
 Силно задлъжнява Булгартрансгаз заради мащабния проект заради т.нар. Балкански поток. „Принципно да се правят такива инвестиционни проекти никак не е зле, но имаме обосновани съмнения, че рентабилността на проекта не е такава, каквато е представена на обществото“, призна енергийният министър.
Булгаргаз, който е обществен доставчик на газ и страна по договорите за доставка, се превръща „във финансово нестабилно дружество“ заради ликвидните си затруднения. Причина за тях е Топлофикация-София,
 която е най-големият клиент, но не заплаща задълженията си.
При сегашните изгодни лихвени проценти, тегленето на нови и нови борчове струва по 100 млн. лева на година на нашата страна.

Източник: 19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram