Атанас Пеканов: Риск за парите от Плана за възстановяване и устойчивост няма


Риск за парите от Плана за възстановяване и устойчивост няма. Това, което ни притиска, е времето за реализацията на проектите. Това каза бившият служебен вицепремиер по европейските въпроси Атанас Пеканов в интервю за „Събуди се“ по Нова телевизия.

Времето тече и започва да ни притиска за изпълнението на заложените реформи, предупреди Пеканов. Време е да започне реализацията на проектите, а това по думите му може да стане първоначално и с национално финансиране, след което то ще бъде възстановено.

Според него формалното одобрение на плана от Еврокомисията едва ли ще се случи до 15 март, каквито са очакванията.

Крайната дата за затваряне на държавния ТЕЦ „Марица-изток“ трябва да остане такава, каквато е – 2038 г., смята Пеканов. До 2026 г. обаче се очаква от нас да поемем някакви ангажименти в тази посока, допълни той. „Големият въпрос е как да създадем нови работни места. Но там не трябва да се съсредоточаваме само върху плана, но и върху Фонда за справедлив преход. Тук трябва да видим какви ще са предложенията на управляващите как той да бъде използван“, коментира той.

Пеканов подкрепя предложението за диференцирано ДДС за храните. „Вярно е, че това най-вероятно няма да намали цената, но ще намали натиска именно върху тези енергийно интензивни предприятия, които в момента страдат от покачените нива на цената на енергията. Ако по някакъв начин те не бъдат компенсирани, това в крайна сметка ще бъде предадено на крайния потребител чрез покачване на цените“, поясни той.

Той коментира и инфлационния натиск, който до голяма степен зависи от външни фактори. Той посочи, че в САЩ очакванията за инфлацията в средносрочен аспект е, че ще се успокоят. ЕЦБ очакванията са инфлацията да се върне на нивата от 2%. „Смятам, че и БНБ може малко по-активно да комуникира това каква е средносрочната й прогноза. Модерната централна банка дава сигнали, комуникира активно на финансовите пазари какво ще се случи в близко бъдеще“, допълни Пеканов.

Атанас Пеканов не е съгласен с твърденията, че Бюджет 2022 прилича на „гръцкия сценарий“. Ако дефицитът бъде удържат в тези граници няма да е проблем, но 4.1% е напълно приемлив за мен, коментира още Пеканов./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram