Атанас Пеканов: Когато приемем еврото, хлябът от 2 лв. няма да стане 2 евро

Често въвеждането на еврото се разбира така – хлябът е 2 лева, от другия ден става 2 евро. Това е абсолютно невярно. Механизмът е три или шест месеца преди официалното въвеждане на еврото цените започват да се показват и в двете валути. Така гражданите могат да следят дали има разлика от днес за утре.

Това заяви в интервю за „24 часа“ вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов.

Според вицепремиера инфлацията не е само привнесена, има и български „принос“.

„Преди година всички водещи икономисти подцениха инфлацията. Аз не се приемам като един от тях, но слушам техните мнения, затова казвам – подценихме я. От друга страна, беше трудно да предугадим геополитическата ситуация, войната, от която произтича енергийната криза. Ако видим данните, тя е най-големият фактор, който предопределя притеснителните нива на инфлация в Европа в момента – 9,8% за еврозоната, а в България е още по-притеснително – 17%. Това е стряскащо число, каквото от десетилетия не сме виждали. При нас и български фактори са допринесли за това“, казва Пеканов в интервюто.

Атанас Пеканов критикува решението на предишната власт да има 100% компенсанция за електроенергията на бизнеса и то „на калпак“.

„22 законопроекта трябва да са готови до края на годината. Говорили сме с министерствата, които ги готвят – някои са на фаза работна група, други са почти изготвени, а трети са на стартова фаза“, каза Пеканов по отношение на усвояването на парите от Плана за възстановяване и устойчивост.

Следващото плащане, което ще поискаме, е в края на годината, или когато са приети законите, казва Пеканов. А запитан колко пари са това, отговаря:

„Следващото плащане е 700 млн. евро. Първото е 1,3 млрд. евро, за което остава да се завърши един проект, за да ги получим. Ние започваме работа по всички проекти, които трябва да се случат в този период, и в следващите 6 месеца трябва така да работим, че да отключим инвестиционни проекти от 3,7 млрд. лв.“/Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram