Асен Василев е предложен за премиер

Кирил Петков направи специално изявление:

Пред исторически вододел сме. Имаме възможността да продължим промяната. Обществените средства да се харчат за обществени нужди, или се връщаме назад.

Няма да допуснем България да вземе грешната посока. Няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава, защото не ни е страх. Имаме различия с БСП и ИТН, но нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България, каза Кирил Петков.

Трябва да се обединим, да променим закона за КПКОНПИ и Бойко Рашко да оглави антикорупционната комисия.
Трябва да приемем 22-те законопроекта по Плана за възснановяване и развитие.
Всичко това трябва да се случи в следващите месеци
Призовавам всички да се обединим по тази обща програма.


Ето защо, аз предложих на „Продължаваме Промяната” следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев. Човек, на когото имам безпрекословно доверие, с когото започнахме борбата рамо до рамо и с когото ще я завършим рамо до рамо в един отбор, посочи Петков.

„Един отбор с него, с всички членове на ПП, с всички коалиционни партньори, с всички съмишленици. Време е да запретнем ръкавите и да си свършим работата до край“, каза Петков.

В своето изявление Петков постави основните приоритети в следващите 6 месеца като вид законодателна програма, сред които: промяна в регулаторите, реформата на КПКОНПИ, приемането на законопроектите за Плана за възстановяване и други. Той призова всички коалиционни партньори и независими депутати да се обединят около тази програма в една широка коалиция: „България е на исторически вододел. Длъжни сме да продължим напред. За 6 месеца трябва да бъдат изпълнени най-важните за страната реформи. Нека се обединим в името на европейското бъдеще на България“, обяви Петков.

Асен Василев трябва да получи мандата днес в 17,00 часа следобед от президента Радев. По прогнози на депутати  шансовете за правителство са над 50 процента.

Асен Василев е роден на 9 септември 1977 г. в Хасково. Средното си образование завършва в езиковата гимназия в родния си град. Приет е и впоследствие завършва „Икономика“ в Харвардския университет, след това специализира бизнес администрация и право в Стопанския и Юридическия факултет на Харвардския университет.

Съосновател и директор е на „Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност“. Преподавател е в Програмата за икономически растеж и развитие, филиал към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
От 1999 до 2004 г. работи като консултант в „Монитор Груп“ в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в отраслите на телекомуникациите, енергетиката, минното дело, застраховането и в редица големи производители на потребителски стоки.

През 2013 г. е министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков.

От 12 май до 16 септември 2021 г. е министър на финансите в служебното правителство на Стефан Янев.

На 19 септември 2021 г. заедно с Кирил Петков и Даниел Лорер представя новия си политически проект „Продължаваме промяната“. Василев е водач на листата на „Продължаваме промяната“ в Хасково и София 23 МИР за изборите на 14 ноември 2021 г.

На 13 декември е избран за вицепремиер и министър на финансите в кабинета на Кирил Петков.

Епицентър.БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram