Асен Василев: Бойко Рашков няма да е министър

„Бойко Рашков ще е шеф на антикорупционната комисия и въобще няма да бъде предлаган отново за министър на вътрешните работи“, обяви кандидатът за премиер Асен Василев.

„Продължаваме промяната“ допринесоха отново в световната политическа практика. За първи път правителствена програма предвижда какво ще бъде и най-вече какво няма да бъде един конкретен човек. Става въпрос за Бойко Рашков – сегашният министър на вътрешните работи и архивраг на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Вярно, коалицията твърди, че за имена на министри още не се преговаря, но в същото време отсъствието на Рашков е сигурно.

А Асен Василев май намигна дяволито на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и му даде алиби неговите депутати да подкрепят по някакъв начин новото правителство – дали с 5-6 скъсани депутатски менискуса, дали по-директно ще стане това, предстои да видим.

Не е тайна, че Бойко Рашков е човекът, който лази по нервите на Борисов още от лятото на 2021 г., когато стана служебен министър на вътрешните работи. И започна да обявява „гръмки“ разкрития колко е корумпиран бившият премиер, но някак си със спестени доказателства. А кулминацията бе онова късно вечерно шоу на 17 март, когато полицаи нахлуха в домовете на Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. След което се оказа, че нощувката им в ареста е лекинко незаконна. Но пък предизвикала всенародна радост, както обясни Лена Бориславова – шеф на кабинета на премиера Кирил Петков.

Че Бойко Борисов категорично няма да подкрепи правителство, в което присъства Бойко Рашков е ясно отдавна. Сам си го е казвал. Досега обаче пред „Продължаваме промяната“ стояха два проблема. Първият бе категоричната лоялност на досегашният премиер Кирил Петков към Рашков. Вторият, и то по-голям, какво би предизвикало едно изгонване на вътрешния министър от правителството и какво би тръгнал да разправя той в ролята на жертва на „мафията“.

Асен Василев обаче не е Кирил Петков. Той е доста по-разсъдлив и комбинативен за разлика от „емоционалния биткаджия“. И е напълно наясно, точно както и Бойко Борисов, че нови избори през септември не работят в полза на никого – „Промяната“ и ГЕРБ отново са почти равни, а наоколо ще има още пет партии в парламента, които да извиват ръце. И май Василев успя да измисли решение на проблема Рашков.

Досегашният вътрешен министър да бъде повишен в шеф на КПКОНПИ е стара идея на Кирил Петков. Но с уточнението, че Рашков трябва да оглави една комисия, изградена по образец на Лена Бориславова, която ще има функциите сама да разследва политици, да ги дава под съд, да обжалва отказите на прокуратурата. Въобще КПКОНПИ, която би била идеалната бухалка Рашков да довърши войната си с Борисов. И изглеждаше като повишение за вътрешния министър, комуто сега прокуратурата пречеше, ако се вярва на думите му.

Във варианта „Василев“ обаче промоцията на Рашков не изглежда толкова сигурна. Първо прехвърлянето на вътрешния министър в КПКОНПИ ще стане още до края на този месец. Само че това е онази КПКОНПИ, която Кирил Петков критикуваше, че по устройство няма как да е ефективна в борбата с корупцията. Второ вече е почти ясно, че реформата на КПКОНПИ, написана от Лена Бориславова, просто няма как да мине в този вид. И въжделенията за суперорган, който да събира ДАНС, прокуратура и съд в едно, са обречени на провал. А без такава антикорупционна комисия очакваната промоция на Рашков от вътрешен министър в супергерой изведнъж започва да изглежда като почетно пенсиониране.

Изваждането на Рашков от кабинета с обещание да оглави КПКОНПИ има обаче и трети аспект. Избирането на шеф на комисията става в парламента. Където никога не е сигурно колко депутати ще се разболеят, дали няма рязко да им се наложи да обядват по едно яйце и сандвич със сьомга в барчето или някаква друга такава неотложна държавническа дейност да излезе на хоризонта точно при гласуването. А от друга страна е съвсем сигурно, че Рашков няма как да бъде избран без да получи гласове от ГЕРБ, ДПС или „Има такъв народ“. А Слави Трифонов и Мустафа Карадайъ също не му се кефят особено, та изборът ще е труден до степен на невъзможен.

Част от смигването на Асен Василев към Бойко Борисов е и несигурната съдба на досегашният премиер Кирил Петков, който също много дразни лидера на ГЕРБ. Така сигурната пълна рокада – Василев става премиер, а Петков министър на финансите, май не се харесва дори на коалиционните партньори. Не е сигурно, че ще му бъде дадено и желаното от него регионално министерство. А присъствието на Петков с някакъв по-маловажен пост или дори отсъствието му вече си е направо подадена ръка. Остава да чакаме само ще има ли заря в Банкя.

1 час

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram