Алексей Петров открит застрелян

Алексей Петров е бил открит мъртъв столичния квартал „Драгалевци“, съобщи БНР, позовавайки се на свои източници от МВР.

Бившата барета, познат и с прякора Трактора, е бил застрелян.

На мястото има засилено полицейско присъствие. Всички входове на София са блокирани от полицейски автомобили.

Сигналът за стрелбата е подаден в 12.40 ч.

Ранена е и жената, с която Петров се е разхождал. Тя е откарана в „Пирогов“, където е настанена в тежко състояние в противошокова зала.

На мястото се извършва оглед.

Алексей Илиев Петров беше бизнесмен, преподавател в УНСС, политик, експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм. Президент на българската и балканската федерации по карате. Член и доскоро председател на ССИ.

Завършил е милиционерското училище в Пазарджик и работи в силите за сигурност и в силите за антитероризъм до началото на 1990-те години на 20 век. През 2009 г. е обявен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков за дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването, после и на ДАНС. За самото осветяване на агент Румен Петков получи обвинение.

По определението на бившия премиер Бойко Борисов от последната година Алексей Петров „е най-добрата ни барета“.

Това не е първото покушение срещу Алексей Петров. На 15 август 2002 г. е извършен неуспешен атентат срещу него. На 29 октомври 2015 г. отново е извършен неуспешен атентат с гранатомет в София. Като организатор на това покушение на 10 години затвор беше осъден украинецът Роман Ловгиненко. 

През февруари 2010 г. е задържан и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, занимавала се с рекет и изнудване. През 2014 г. специализираният съд прекратява разследването по т. нар. „Голям Октопод“, тъй като не са събрани доказателства, за да влезе обвинението в съда. 9 години след акция „Октопод и 8 години след старта на делото спецсъда оправда Алексей Петров по основното дело, в което Алексей Петров беше подсъдим като лидер на организирана престъпна група за изнудване с членове Янко Попов, Антон Петров Хамстера, Кирил Топалов и Марчело Джотолов.

През юли 2021 г. Алексей Петров бе окончателно оправдан по всички обвинения за малки и големи октоподи.

В годините Алексей Петров е завеждал не едно дела заради публикации в медиите, а в художествена литера, които го свръзват с криминални кръгове и личности. Такива дела беше завел както срещу политика Едвин Сугарев, така и срещу писателя Христо Калчев.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram