Александър Симов: ГЕРБ да говорят за свобода на словото е все едно да пуснем педофил в детска градина

Първата точка от дневния ред на редовното пленарно заседание днес беше изслушване на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков във връзка с действия на изпълнителната власт, засягаща дейността на в. “Труд”.

Преди няколко дни, след шестмесечни спорове между Министерството на културата и “Южен кръст 2001” ЕООД, издател на вестника, редакцията на “Труд” беше запечатана. Стана ясно, че издателят на вестника дължи като наемател на наемодателя си – Министерство на културата, 235 794 лева неустойки и невъзстановени консумативи.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС прецени, че това е дебат за свободата на словото. От парламентарната трибуна това оспори народният представител от “БСП за България” Александър Симов, който е още дългогодишен журналист.

От ФАКТИ разговаряхме с него по темата.

“Как този дебат ще е за свободата на словото? Говорим за договорни отношения на една фирма с държавата и за това дали тази фирма е била коректна и е плащала привилегирования си наем – изключително много по-нисък наем, в сравнение с наема на други фирми в района. Това няма нищо общо със свободата на словото. В случая даже нямаме посегателство срещу свободата на словото, а виждаме с очите си как държавата се завръща и спира безплатния обяд за лакейските медии, които обслужваха режима на Бойко Борисов”, коментира народният представител.

“Ако под свобода на словото разбираме правото да възхваляваш ГЕРБ от сутрин до вечер, да превиваш гръбнак пред режима на Борисов, тогава да, това е дебат за свободата на словото. В случая обаче ние имаме един икономически казус и Министерство на културата, което прекратява привилегированото отношение към една медия. Казва им: “Безплатният обяд свърши, минете на свободния пазар”. Това ни се представя като убийство на една медия. Какво да кажат всички останали медии, които отдавна са на свободния пазар, не разчитат на привилегировани цена, за да се издържат, и все пак успяват да оцелеят?”, каза още той.

“Трябва много ясно да разграничим, че в случая няма репресия срещу журналистиката, срещу свободното слово. Има държава, която се завръща”, категоричен беше Александър Симов.

“Не мога да повярвам, че бяхме свидетели на две големи чудеса в рамките на предишния ден. Първо, станах на 44 години, но доживях да видя ГЕРБ да защитават свободата на словото. Такова нещо никога не се е случвало – когато видиш чудо, трябва да го признаеш! Второ, доживях да видя, че Съветът за електронни медии съществува. СЕМ, който излезе с декларация по повод в. “Труд”, е същият СЕМ, който не обели дори една думичка, когато миналата година полицията обгази журналисти по време на протестите. Станахме свидетели на две чудеса и трябва да сме благодарни за това”, коментира още той.

Относно това именно ГЕРБ да защитава свободата на словото, Симов посочи: “Това е върховен цинизъм. Лицемерието трябва да има граници. Това е партията, чието управление срина България до 112 място по свобода на словото. Нещо повече – всеки път, когато БСП, като опозиция в 44-тото Народно събрание, поставяхме темата за свободата на словото, излизаха трубадурите на Борисов, излизаха държачите на папки на бившия премиер и започваха да ни убеждават, че класацията на “Репортери без граници” е абсолютно измислена, че проблемът със свободата на словото е само на журналистите и на никой друг”.

“Простете за силното сравнение, но ГЕРБ да говорят за свобода на словото е все едно да пуснем педофил в детска градина. Хората ще кажат, че прекалявам, че съм циничен, но ГЕРБ е партия, която няма право да говори за свобода на словото. Проблемите, които имаме с журналистиката, дължим пряко на управлението на ГЕРБ – на това, че те вкараха медиите в своята паяжина, купиха душата на българската журналистика, а тези, които не успяха да купят, натикаха по мрачните кюшета на журналистиката. Само журналистите си знаят как оцеляват и колко струва да бъдат глас на свободата. Сега ГЕРБ излизат и правят пърформанси в защита на свободата на словото. Тотален цинизъм”, категоричен беше народният представител.

В края на разговора Александър Симов коментира и вчерашната демонстрация на представители на ГЕРБ в защита на в. “Труд”. “И демонстрацията им нямаше нищо общо със свободата на словото. ГЕРБ, излизайки на протест пред Министерството на културата и знаейки какви привилегировани условия са давали на “Труд”, ние можем да кажем, че това беше пърформанс в защита на собствените им престъпления. Те излязоха, за да покажат, че не се срамуват от всички привилегии, които са давали на лакейските си медии. Разбирам защо излязоха, но това няма нищо общо със свободата на словото” завърши Симов.

Факти бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram