Четирима директори на РИОСВ хвърлили оставки, Ревизоро очаква още

Четирима директори на РИОСВ са си подали оставките заради неуредици в сектора и занемарени от години проблеми. Това заяви екоминистърът Емил Димитров по време на Общото събрание на Националното сдружение на общините в София.

Става дума за директорите на Пловдив, Перник и две морски общини, каза Ревизоро, непожелавайки да уточни последните две общини. Той добави възмутено: „От 16 човека – 4 вече са си подали оставките,…. не искат заради чужди грехове да плащат сметката“.

Емил Димитров обясни за директора на РИОСВ – Пловдив, че вчера го е освободил. Той бил от 3 седмици на поста, а вече носел вина за нерешени проблеми.

„Днес освободих директора на РИОСВ – Пловдив, защото има в Садово едно сметище един човек на 4 пласта е загробвал всички отпадъци до реката, издавал е фактури за тези отпадъци, то е било регионално депо, но него не могат да го намерят. Защо този директор, който е от три седмици да носи отговорност. Аз го понижих от зам.-изпълнителен директор на Национална дирекция, сега си го прибрах отново в София“, обясни екоминистърът.

Шефката на РИОСВ – Перник също искала да подаде оставка, всеки ден я викали в Бобов дол, стана ясно от думите на министъра.

Той разполага с 28 писма от директори и служители на РИОСВ и Басейнови дирекции в страната, които искат спешна среща с него в петък, на която да поставят проблемите си.


„28 писма с идентичен текст. Говорим за водохващанията в момента в цялата страната. Има много ВиК, които нямат разрешение за водоползване, ние трябва да спрем на няколко града водата. Чакам ги с картите да кажат какво ще се случи. Или ние трябва плавно да ги накараме с техните ВиК да предприемат 20-30 г. непредприети стъпки за узаконяване на водохващания и санитарно-охранителни зони или да спрат да ползват вода.“

В писмата става въпрос и за незаконни сондажи, включително към болници, училища, малки населени места. „Аз нямам механизъм, в който да им кажа – „не ги затваряйте“, каза Емил Димитров.

По думите на министъра не може „някой някъде си да не е разрешил всичките си проблеми“ и сега изведнъж да не се дава вода на хората“.

В тази връзка Емил Димитров поиска от всички общини и кметове, членове на НСОРБ, да си оправят сондажите.


Той очаквал, че на срещата в петък ще му кажат, че ако трябва да се решат проблемите във ВиК сектора, половин България трябва да спре да пие вода.

„Ако не изпълнят закона, трябва да ходят в затвора, поголовно си дават оставките. Те пишат писма, видяха министъра си задържан“, коментира още Емил Димитров.

На морето пък, в Северна България цъкала екологична бомба. Ревизоро не пожела да обясни обаче: „Ще напиша какво се случило, кой е виновен и ако някой реши, че някой е виновен, че някой кмет си е заустил канализацията във водата, извинявам се много, ще бъде върхът на нахалството“.

Емил Димитров направи анализ на ВиК сектора. „Има много добри, има и много зле. Най-печелившите са най-губещи, това ми е най-голямата грижа, моят предшественик е в затвора заради един язовир. Всеки ден гледам водата, да не изпусна нещо. Не може един язовир да се източи за нула време, като пример Дяково, Сливен. Всички държавни ВЕЦ-ове са спрени, много от частните са спрени“, каза по темата Емил Димитров.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram