Театър на Бузлуджа! Вижте кога

Номинираният за ИКАР 2020 театрален проект на Стефан А.Щерев и ЛИГНА колектив от Германия ще се състои отново на 21 март 2020г. на връх Бузлуджа. Проекта носи името „Нонумент“ и ще се състои пред Чинията на връх Бузлуджа. Според страницата на събитието във facebook началото е обявено за 14ч.

Представлението „Нонумент“ е посветено на нонументите – монументи, които са загубили или променили символната си стойност в резултат на промени в идеологията. Създадени като места за възхвала и памет, нонументите се оказват в забвение, занемарени и оставени на влиянието на времето, напомняйки за непостигнати утопии, за принуда и съучастие.

След няколкото успешно съвместни проекта като „Тайно радио“ , „Опиянение и гняв-изследвания върху авторитарния характер“- немският колектив ЛИГНА отново приема поканата за колаборация с българските артисти Стефан А.Щерев и Емилиян Гацов-Елби.

Пърформансът е под формата на пиеса за слушане, при която участниците преживяват архитектурата, стават свидетели на сцени от историята на (НЕ)паметника и получават покана за изпълнение на обичайни, ежедневни жестове, които в своята дискретност напомнят протестните пърформанси на Иржи Кованда в Прага от 1976 или на Ердем Гюндюз в парка Гези в Истанбул от 2013 година.

НОНУМЕНТ

Продукция на Информбюро и Музей на хумора и сатирата-Габрово

Автори и концепция: Стефан А. Щерев и ЛИГНА-Германия (Оле Фрам, Торстен Михаелсен, Михаел Хюнерс)

Текст: Оле Фрам (ЛИГНА)

Музика: Емилиян Гацов-Елби

С гласовете на: Ирмена Чичикова, Биляна Петринска, Сава Драгунчев, Александър Митрев и специалното участие на Илка Зафирова

Мениджър продукция: Мария Барашка

Координатор: Албена Тагарева

Сътрудници: Ива Ранковска, Петьо Йорданов и екипът на Музей на хумора и сатирата-Габрово

Графичен дизайн: Lunohod Studio / Теодора Симова

Представлението е част от проекта M.A.P.S. и проект ПаметНО-финансиран от Национален Фонд Култура и се реализира в партньорство между Музея на хумора и сатирата, Асоциация Информбюро, MoTA (Словения), WHMEDIA (Австрия), Tačka komunikacije (Сърбия), Centre for Central European Architecture (Чехия), ArtOS Foundation (Кипър) с подкрепата на Програма „Творческа Европа” на Европейската комисия, Национален фонд „Култура” и със съдействието на Областна управа Стара Загора.

Организаторите на събитието предупреждават:

1. За да участвате в представлението трябва да имате подходящо устройство за възпроизвеждане на аудио файлове-мобилен телефон, iPod, мp3 плейър както и собствени слушалки.
2. Моля, оставете вашият email тук: http://bit.ly/2HwO7Og за да получите аудио файла 48 часа преди събитието.
3. Съобразете, че връх Хаджи Димитър е високо в планината и времето се променя драстично за кратко време. Бъдете подготвени с подходящи дрехи и обувки, които да ви предпазят от евентуален дъжд, сняг, вятър и студ.
4. Най-лесният начин да достигнете върха е през подбалканския път през Казанлък. Пътят през Габрово минава през връх Шипка и не е поддържан добре.
5. Представлението трае 61 минути.
6. Начало 14ч

Организаторите на събитието не носят никаква отговорност за възникнали форсмажорни събития и обстоятелства. Изкачването на върха е на собствена отговорност и със собствен транспорт.

Повече за събитието вижте тук:
https://www.facebook.com/events/2852223878174807/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram