Цигарите скачат с 25 стотинки

От 1 юли ще поскъпнат тютюневите изделия, тъй като за тях ще се плаща по-висок акциз, става ясно от публикуваните текстове за актуалиацията на бюджета.

От 1 юли се въвежда акциз върху никотиновите течности и се предвижда увеличаване на акциза за нагреваемите и класическите цигари. При нагреваемите, които придобиха голяма популярност у нас, акцизът се повишава от 233 на 245 лева на килограм, което означава, че за всеки грам такива цигари поскъпването е с около стотинка и това е без ДДС.

При класическите цигари поскъпването на акциза е от 177 на 187 лева, което при неофициални изчисления на експерти може да доведе до поскъпване между 20 и 25 стотинки за кутия.

При никотиновите течности е заложен график на поскъпване на акциза, който започва от юли с 0,18 лева за милилитър и поскъпва с по една стотинка до юли 2025 година, когато ставката вече ще бъде 0,21 лева за милилитър.

Из публичното пространство се говори упорито, че драстичният скок на папиросите идва като запълване на дупката заради нулевата ДДС ставка на хляба.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram