Христо Иванов: Искаме смела съдебна реформа, Гешев пак го е страх да дойде в парламента

Акцент в програмата на ”Демократична България ” ще бъде продължаване на промените в изборното законодателство, работата с българите в чужбина, елиминиране на лобизма, опазване на българското природно наследство, въздуха, инвестиции в културата. Това каза в началото на речта си в парламента председателят на ”Демократична България” Христо Иванов.

Партиите на промяната няма да имат значение без действия“, допълни той Христо Иванов.

Съпредседателят на ДБ поиска дълбока административна и смела съдебна реформа. „За пореден път главният прокурор Иван Гешев го е страх да дойде, няма го на откриването на НС,  каза още  Иванов.

Ще проведем разговори с абсолютно всички партии по темата за съдебната реформа, ще чуем мнението на всички, посочи  председателят на ПГ на ДБ.

В словото си Иванов изброи предизвикателствата от първостепенна важност, които трябва да намерят спешно решение.

На първо място е една нова ковид вълна през есента. Трябва да излъчим контактна група, която бързо да подкрепи усилията на здравните власти. На второ място е Планът за възстановяване. Парите трябва да бъдат вложени в модернизация и човешкия капитал, екологични политик. Да започнем максимално бързо работа по един бюджет на промяната. В него трябва да заложим решителни мерки за подобряване на обществените разходи. Тогава ще можем да се концентрираме върху социалните политики, като преизчисляването на пенсиите. Крайно време е за сериозен разговор за здравеопазването. Българските лекари не могат да си вършат работата, защото не направихме истинска реформа. За нас акцент ще бъде и политиката към българите в чужбина. Ще повишим прозрачността, искаме да елиминираме лобизма. Ще се включим активно в политиките за климата и неговото опазване. Трябва да превърнем инвестицията в наука и образование в национален приоритет, заяви Христо Иванов.

Изборно законодателство, елиминиране на лобизма, целите на ООН за устойчиво развитие, политики за климата – са сред целите, които поставяме в работата си. Сред националните приоритети са българското Черноморие, горите и въздуха, изброи още Иванов.

Той акцентира върху намирането на решение на проблема с РС Македония. Този парламент да отстои българския национален интерес по отношение на РС Македония, да отстоим истината, но и да намерим начин заедно да станем членове на ЕС, каза съпредседателят на „Демократична България”.

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram