В първото си слово Десислава Атанасова се нахвърли на ИТН и служебното правителство

Започна първото заседанието на 46-ото Народно събрание. Кворум беше събран с 214 народни представители.

Втора от трибуната говори Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. „Предсрочните парламентарни избори не излъчиха категоричен победител. Въпреки това – честито на първите. Те се проведоха при ниска избирателна активност и явен натиск на служебното правителство срещу членове и симпатизанти на ГЕРБ. Действията на представителите на служебния кабинет начертаха още разделителни линии в българското общество. Днес сме свидетели на фрагментация и на невъзможност да се ситуира стабилно управление. Свидетели сме и на блокаж на цели системи“, заяви тя.

По думите й коалицията ГЕРБ-СДС ще бъдат конструктивна, силна и отговорна опозиция.

„За разлика от други формации, ние не разчитаме изборния резултат като победа на определена политическа сила. За нас изборният резултат е огромно предизвикателство, поставено ни от избиратели, което изисква конструктивен диалог“, каза още тя.

„Загрижени сме, че в управленските приоритети на ИТН не видяхме нито едно от тези предизвикателства“, добави Атанасова.

„По всичко личи, че сложната задача, която постави българското общество пред политическата система, няма да бъде решена и в това 46-о Народно събрание. Изправени сме пред възможността България да бъде управлявана от мнозинства по интереси. Имали сме подобни кабинети – на Беров и на Орешарски. От опит знаем, че такъв тип правителства завършват с крах, а сметката я плащат българските граждани. ГЕРБ-СДС няма да подкрепи такъв тип правителство, защото винаги сме държали да носим отговорност за решенията, които взимаме“, каза тя.

Според нея новото правителство ще трябва да се справя с още една трудно, завещана им от служебния кабинет, а именно растящата конфронтация в обществото.

„Няма да подкрепим неолиберална програма, която цели приватизацията на единствената държавна банка, концесионирането на магистралите и радикално съкращение на бюджетните разходи“, коментира Атанасова.

„През последните два месеца, в устрема си да бъде унищожен ГЕРБ, се загуби ценно време за справяне с предизвикателствата. Най-тежки удари нанесохте към здравната система и буквално беше провалена ваксинацията на населенеито“, продължи представителят на ГЕРБ и припомни за уволнението на проф. Кантарджиев и проф. Балтов и разпускането на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Атанасова посочи още примери, които не са в ущърб на ГЕРБ, а в ущърб на българския народ. „Всичко това няма никакъв друг смисъл освен задоволяване на инстинкта за омраза на политическия опонент с всички средства и на всяка цена“, допълни тя.

„Готови сме да водим политически диалог и да вложим максимални усилия за възстановяване на изгорените мостове. Винаги се водим от убеждението, че най-важното условие за функциониране на една демократична система, това е воденето на демократичен и конструктивен диалог“, каза още Атанaсова.

Източник: Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram