Ураган помля Враца, обявиха бедствено положение. И в София е страшно /СНИМКИ/

Враца обяви частично бедствено положение заради силния вятър. Към момента поривите на вятъра в града са над 130 км/ч.

Заради нанесените щети Кризисният щаб на Община Враца обяви частично бедствено положение за територията на града. При необходимост ще бъдат включени и населени места на Враца, които имат сериозни поражения по инфраструктурата, съобщиха от общината.

Подадени са над 50 сигнала за щети на дежурния телефон. Най-сериозни са пораженията в града, където има паднали и изкоренени дървета, увредени части от покривни конструкции и фасади на сгради, прекъснати електропроводници, счупени витрини и контейнери за битови отпадъци. На места в кварталите има прекъсване на електрозахранването.

На територията на населените места поривите на вятъра са значително по-слаби, като в селата Челопек, Паволче, Лютаджик и Бели извор няма електрозахранване.

В кварталите „Бистрец“ и „Кулата“ има прекъснати електропроводници.

По традиция стъклата на врачанския театър са изпочупени, пише „Конкурент“.

Маси на заведения са разхвърляни из града, често може да се видят летящи от вятъра ламарини. Има проблем и със Съдебната палата, която е отцепена заради паднали от покрива ламарини.

Една от будките на коледния базар е обърната от вятъра по таван.

В социалните мрежи има десетки сигнали за обърнати или изместени от вятъра контейнери за смет.

(Снимки: Община Враца/Фейсбук)

Предупредителен червен код е издаден тази сутрин заради силния вятър в област Враца и Монтана. По данни на Националния институт за метеорология и хидрология поривите на вятъра достигат 30-35 метра в секунда.

За областите София, Габрово, Велико Търново и Ловеч, Хасково и Кърджали е в сила оранжев код – там поривите на вятъра ще бъдат между 24-30 метра в секунда.

В останалата част от страната е издаден жълт код за силен вятър от юг-югозапад.

Продължават да пристигат многобройни сигнали за последиците от ураганния вятър, който не спира да бушува в София.

Подлезът на бул. „България“ „се е разпаднал“ по думите на очевидка. Изпопадали са панели от тавана и строителни елементи. 

На ул. „Искър“ в центъра падна голямо дърво, което за малко да удари два автомобила. На мястото пристигнаха пожарни автомобили.

В квартал „Света Троица“ има изкоренени дървета в едноименния парк. 

Падналата е и изолацията на 45 ОУ. 

В парк „Възраждане“ са се разхвърчали и изпопадали ограждения и части от атракцион. 

Два стълба със соларна батерия са паднали в близост до детска площадка в квартал „Овча купел“.

Снимки на паднали дървета и щети по сградите валят от всички квартали в столицата. 

(Снимки: Фейсбук)

Екипи на ГДПБЗН са реагирали на повече от 30 сигнала за паднали предмети, дървета и клони

 За последното денонощие екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са реагирали на повече от 30 сигнала, свързани с динамичната метеорологична прогноза. Половината от тях са от територията на София, като основно съобщенията са за отстраняване на опасни предмети, паднали дървета и клони. Екипите на пожарната са отстранявали паднали дървета и на територията на областите Враца, Монтана, Кюстендил и Перник.

Според прогнозата на НИМХ метеорологичната обстановка на територията на страната ще остане динамична. Силните ветрове могат да са опасни за хората и да причинят значителни материални щети.

Съвети за безопасно поведение при силен вятър:

Ако сте в къщи и възникне силен вятър или смерч – затворете плътно вратите и прозорците. Силният вятър засяга предимно покривните конструкции и горните етажи. В случай на необходимост, слезте в мазето на сградата и изключете тока, водата и газта.

Не оставайте на открито, защото има опасност от наранявания от падащи предмети.

Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон.

Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далече от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон.

Ако сте на полето или в планината, заемете най-ниските възможни места до отминаване на опасността.

БЛИЦ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram