За беседа за жените художници пристига изкуствоведката д-р Милена Балчева

През настоящата година продължава лекционният цикъл „История на изкуството за всички“ на образователната платформа „Събота в галерията“, организиран от Художествената галерия в Казанлък. Това съобщават от културния институт в официалната си фейсбук страница. Първата лекия за годината ще се състои на 21 януари от 13:30 часа, а темата е „Жените художници в българския художествен живот между двете световни войни. Разширяване на възможностите. Нови територии“.

Гост лектор е д-р Милена Балчева – Божкова, уредник на Музейната сбирка на Националната художествена галерия и активен изследовател на творчеството на българските жени художници от първата половина на 20-и век, уточняват организаторите. В лекцията си тя ще се фокусира върху проблема за професионалната реализация и присъствие на жените художници в българския художествен живот в периода 1919 – 1939 година. 

След края на Първата световна война социалните и икономически промени в страната се отразяват пряко върху статуса на жените в обществото и българката е допусната до редица нови за нея професии, включително в областта на изкуството, посочват от Художествената галерия в Казанлък. Тази крачка се смята за основен момент за женските движения от периода.

Подтемите, които ще бъдат засегнати в предстоящата лекция, са за жените художници в професионалното художествено образование, присъствието им в организирания художествен живот между двете световни войни и успеха им зад граница, „женските изложби“ и жените в приложните изкуства. „Акцент ще бъде проблемът за Секцията на художничките към Дружеството на българките с висше образование – най-елитарната по онова време женска организация, имаща голяма заслуга за разбиването на все още съществуващите до този момент стереотипи за женското творчество и неговото място в изкуството в следосвобожденския период“, посочват още от екипа на галерията.

Както БТА писа, през изминалата 2022 година, Художествената галерия в Казанлък организира редица лекции, посветени на 125-ата годишнина от рождението на Иван Милев, на християнското изкуство, на творчеството и житейския път на Васил Бараков, на изкуството на графиката и други, а в рамките на лекционния цикъл „Невидимия живот в галерията“ директорът на културния институт д-р Пламен Петров запозна жители и гости на Казанлък с интересни факти от дейността на своя екип. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram