Туроператори излизат на протест, не са получили помощите си за ковид-кризата


Туроператори излизат на протест пред президентството утре в 11 ч.. Причината е липсата на чуваемост и отказ на Министерството на туризма да води диалог. Конкретен повод за гнева на туроператорите е Постановление на Министерски съвет (ПМС), което било прието на 15 юни, стана ясно на пресконференция в БТА-София.

Въпросното ПМС дописвало закона за извънредното положение по такъв начин, че на практика туроператорите няма да могат да получат помощ от държавата. Така парите на клиентите, платени за пропаднали поради ковид-кризата туристически услуги през 2020 г., нямало как да бъдат възстановени.
На въпрос продължават ли да искат оставката на служебния министър на туризма Стела Балтова и нейните заместници, председателят на Управителния съвет на ОБТ Павлина Илиева обясни, че това било „абсолютно крайна мярка“.

От ОБТ били наясно, че такава оставка няма как да бъде дадена и приета, защото оставали десет дни до изборите.

„Но това е начин, с който ние да изразим нашия протест на това, което ни се случва в момента. И ще протестираме пред президентството, защото самият президент заяви, че неговото служебно правителство идва с ясната заявка за законност и прозрачност. В момента нито имаме прозрачност, нито имаме законност. Така че, затова ще бъдем пред президентството отпред и затова ще настояваме да се върне обратно правото на закона“, отсече г-жа Илиева.

От Министерството на туризма отказвали разговори с туроператорите.

„За мен не е правилна комуникацията, да искаме среща с Министерството на туризма през Министерски съвет. Това за мен беше абсолютно шокиращо, което можа да ми се случи“, добави Павлина Илиева.

Тя обясни, че от проблема са засегнати 212 туроператора и около 140 000 техни клиенти, чиито пари не могат да бъдат възстановени.

В същото време днес стана ясно, че друго сдружение от сектора не подкрепя протеста срещу Стела Балтова. Става въпрос за Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Председателят на АБТТА Димитрина Горанова коментира пред БНР: „Нашата позиция още от миналата година е, че трябваше да има отделна мярка за подкрепа на сумите към клиентите, така че потребителят да е защитен, и съвсем отделни програми за подкрепа на туроператорите и техните оборотни средства. За съжаление, мерките, които взимаха до момента за бранша, се правеха на парче, без перспектива и без достатъчно виждане и затова се получи този конфликт.“

Според Горанова, служебното правителство е с кратък мандат и ако се смени екипът на Министерството на туризма, ще се забави решаването на текущите проблеми в сектора.

От ОБТ отговориха, че колегите им действали на принципа „не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле“. Обяснението е, че АБТТА не били засегнати от проблема, защото те не се занимавали със съответните туроператорски дейности.

Климатологът проф. Георги Рачев, който е зам.-председател на Управителния съвет на БАТА, коментира от своя страна, че е видоизменена волята на закона с „поднормативен акт“.

На пресконференцията бе припомнен казуса с гръцкия туроператор „Музенидис“. Според ОБТ и БАТА, ако държавата не се погрижи, предстоят фалити на туроператори у нас.

В петък от Министерството на туризма все пак се съгласили за среща с тях./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram