Енергиен експерт: Поскъпването на тока и парното е неизбежно


Поскъпването на тока и парното се налага, защото този път то не засяга само страната ни, неизбежно е, заяви пред БТВ енергийният експерт Васко Начев.

„Всички знаем какво се случи миналата година, пандемията, спад в добивите на нефт и газ, а сега – възвръщането на икономиката в предишни позиции е причината за поскъпването“, каза той определи като несериозно твърдението на омбудсмана Диана Ковачева, че скокът в цената е необоснован.

По думите му няма как да не се съобразим с поскъпването на нефта и газа на световните пазари. „В топлоенергията нямаме никакви луфтове, под екзистенциалния минимум се върви при повишаването“, уточни експертът.

Начев посочи, че пазарът на електроенергия за битовите потребители е строго регулиран и поскъпването няма да се усети драстично, при тока за бизнеса обаче положението е различно.

Относно ТЕЦ „Марица Изток-2“, енергийният експерт коментира, че най-вероятно ще се търси компенсация през БЕХ, защото ако цената на емисиите се вкара в ценообразуването на електроенергията, то сумата наистина ще стане непосилна./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram