Спецпрокуратурата: Гунчева може да получи до 15 години затвор

Спецпрокуратурата е започнала проверка срещу депутата Елена Гунчева за поста й във Фейсбук, в който заплаши с руски ракети премиера и посланик Херо Мустафа.

Говорителят на държавното обвинение Христо Кръстев заяви пред БТВ, че ако се окаже, че има престъпление Гунчева е заплашена с присъда от 5 до 15 г. затвор.

„Гражданин е подал сигнал и до специализираната прокуратура и именно той e повод за проверката. Тя е по чл. 98 от Наказателния кодекс, който гласи, че “който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против републиката, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 г.”, обясни Кръстев по БТВ.

Проверката е в рамките на 2 месеца и може да се удължи най-много с още един.

ДАНС също проверява случая с Елена Гунчева, а всички материали ще бъдат изпратени на прокуратурата, след което следователят по делото ще се произнесе има ли наличие на престъпление, обясни говорителят на спецпрокуратурата.

Самата Гунчева определи написаното от нея в интернет като „шега“. В личния си профил във Facebook народният представител написа: „Не се отчайвайте, има някаква надежда – Русия има високо точкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата“.

„Аз мисля, че един ироничен пост беше доста неправилно разбран. На първо място повечето не осъзнават, че точно същия ден Русия каза, че всеки, който изпрати оръжия, което тя е предоставила на свои държави, които е смятала за братски, то ответният удар няма да закъснее“, обясни тя позицията си пред Bulgaria on Air.

„Аз просто казах какво може да се случи, ако България на практика обяви война, като изпрати оръжие в Украйна. Това е един много сериозен проблем и аз мисля, че неглижирането му вече е приравнено към държавна измяна. Кога се прави умишлено такъв скандал? Когато има нещо важно, което не трябва да бъде забелязано. А кое е важното? Важното е, че след няколко дена изтича срокът на мораториума върху цените в енергетиката“, припомня Гунчева.

След скандала тя вече щяла да се съобразява с постовете си в социалните мрежи, но ще продължава да стои зад своите убеждения.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram