Сашо Диков: Хайде прокуратурата да пусне и записа с имената на Домусчиев и Пеевски, а не да цензурира

Прокуратурата да бъде така добра и да пусне целият запис между Васил Божков, бащата Стефан и неговите синове- Цветомир и Боян. В него се споменават имената на Делян Пеевски и Кирил Домусчиев. Не зная защо обвинението е цензурирало записа. Ударът срещу Божков идва от място или човек, от когото се страхуват и Иван Гешев, и Бойко Борисов.

Това каза пред Фрог нюз журналистът Сашо Диков, който е чул автентичния запис още през миналата година. Вижте какво още сподели той пред екипа ни:

       
Сашо, изненада ли те поредната порция доказателства, които днес прокуратурата разпространи от делото  срещу хазартния бос Васил Божков“? Стана ли ти ясно от разговорите кой е невинен и кой виновен?
 Не мога да кажа кой е виновен и кой невинен. Но не ме изненада, че се пускат част от разговорите между Божков, бащата Стефан и синовете му  Цветомир и Боян Найденови. По принцип смятам, че колкото повече се пуска доказателствен материал, толкова по-добре за обществото. Аз, обаче съм слушал вече тези разговори. И мога категорично да кажа, че това, което ни се поднесе, не е всичко.
  Искаш да кажеш, че са цензурирани?  
Твърдя, че това не са целите разговори. Единият разговор, в който се казва за „помията“ и че Божков ще спре публикациите, там има нещо, което е пропуснато. Той казва: „Стефане, в знак на добра воля, дай да се видим и да се разберем“. Това го няма. Коректно са предадени думите на бащата Стефан, който казва, че: „Тук си докарал някакви убийци“, а Божков отвръща: „Аз нямам нищо общо“.


Само в тази част ли откриваш разлика?
Не. Затова искам да попитам прокуратурата кога ще публикува разговорите в цялост или онази част от него, в която много ясно се споменават имената на Кирил Домусчиев и Делян Пеевски?! Когато се чуе всичко, се разбира в какъв контекст се коментират техните имена. Нека да бъде така добра прокуратурата да предостави цялата информация, защото това е изключително важно за обществото. В интервюто с Цветомир Найденов, което правих през декември месец м. г. накрая в коментар казах, че във въпросните разговори се споменава за Пеевски и Домусчиев. Нека държавното обвинение да бъде така добро и да не ни подхвърля избирателно неща, които сметне за необходимо.


 А в какъв контекст са били коментирани Домусчиев и Пеевски?
Става дума за интереса на двамата към хазартния бизнес. Първият разговор, който е между  бащата и Васил Божков е записан по телефона. Там всичко е кристално ясно като звук.  Другият разговор, в който става дума за „откупуването“  също не е пълен. И там има цензура, но не зная по какви причини. Разговорът за „откупуването“ е правен в офиса на Божков. Той е записан от телефона на единия от братята. И това се разбира лесно, защото когато братята говорят, се чува ясно, но когато Божков говори, се чува слабо, защото е на определено разстояние от тях. Не всичко се чува на 100%. Но пък имената на Домусчиев и Пеевски се чуват брилянтно.


Има ли нещо друго, което ти направи впечатление в тези записи?
Да, братята подхвърлят нещо от рода на:  „Защо трябваше да ни плашиш с убийство?“. Тази реплика е извън контекста на разговора.


Как си го обясняваш?
Имам чувството, че сякаш нарочно се подава тази реплика, за да я има в записа. И този момент се вижда в публикуваните от прокуратурата материали. Още като чух  автентичните записи, казах на братя Найденови: „Хора, все пак никъде няма пасаж, свързан със заплаха за убийство. Това тук е някаква интрига“.


Как реагираха те?
Казаха ми: Ако трябва ние имаме три дни и три нощи, за да чуеш това, за което говорим“.  Аз обаче им отвърнах: „Много хубаво, но това, което чух дотук, такъв пасаж няма“.  


Кога за първи път чухте тези разговори?
През  декември м. г., в деня, в който направих интервюто с Цветомир Найденов.


Може би по времето, когато, както казва г-н Найденов, е отишъл и в БТВ?
Не, доста след това. Моят разговор стана два-три дни, след кат Цветомир Найденов за първи път каза пред Веселин Дремджиев, че Божков ги плаши с убийство. Интересното е, че те не искаха, не зная по каква причина,  разговорите да се пуснат пред камера в автентичния им вид.  Аз им предложих, но те отказаха.


След като чу записа, остана ли с усещане, че Божков се готви да убива? Продължавам и до днес да съм убеден, че Божков не е „на два дена“, за да ги плаши с убийство.  След като Цветомир Найденов даде интервю пред Дремджиев по негово желание, аз потърсих пиарката на братята. Когато се чух с Цветомир, той ми каза: „Имам запис как той ни плаши“. Викам му: „Добре, дай записа“. Преди интервюто ми пуснаха разговора между баща им Стефан с Васил Божков, там където става дума, че Васил спира публикациите. А след интервюто ми пуснаха разговорите между братята и Божков за откупуването и т. н. Освен това си спомням, че имаше един пасаж, в който те обясняват как 10 млн. са много за тях. А Божков предлага да се намери приемлива цена. Мисля, че  в сега публикуваните разговори такъв пасаж няма.
 
За бизнеса на Васил Божков са се написали много критични материали през годините назад. Защо прокуратурата така активно го подгони,  чак след като бе активирана от показанията на братя Найденови?
Според мен става дума за някаква нечувана и невиждана поръчка, много по-жестока от поръчката за фалита на КТБ. Тя със сигурност идва от място или човек, от когото и Иван Гешев, и Бойко Борисов умират от страх. Фалирането на частния бизнес на Васил Божков, няма нищо общо с правилата и процедурите, които действат в една уж правова и европейска държава като България.  Нещата удивително приличат на поръчка.  

Интервю на Катя Илиева

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram