Румен Радев: Всяко противопоставяне срещу корупцията трябва да се подкрепя

След зловещото плячкосване на държавата, българите са зажаднели за справедливост и всяко открито противопоставяне срещу корупцията среща одобрение и трябва да бъде подкрепяно. Това коментира президентът Румен Радев от Сунгурларе, където е за празника на града и на виното. Поводът за коментарът му бе дали премиер трябва да изготвя списъци с имена, които да внася в прокуратурата по медийни изрезки.

Така на практика Радев защити действията на Петков. Той обаче бързо направи уговорка, че кабинетът трябва да е много внимателен и да знае срещу кого си има работа. Според него борбата с корупцията трябва да се бори със силата на институциите, а не само с популярността на социалните мрежи. Радев поясни, че погазването на закона е довело до сгромолясването на режима на предишните управляващи и това според него трябва да е урок за всички. По думите му демокрацията не може да се възстановява с недемократични средства.

Радев коментира и утрешното заседание на КСНС, което свика заради кризата в Украйна. Поясни, че България е част от усилията за деескалация на напрежението, но и част от усилията за усилване на източния фланг на НАТО. Като рамкова страна, където ще се изгради батальонната група, по думите му България е отворена към всички съюзници и техни контингенти, които да се включат и така да допринесат за запълването на дефицита от способностите в родната армия.Според него най-големият риск за страната е неглижирането на българската армия, на която трябва да се обръща непрекъснато внимание, особено на нейната боеспособност, а не само от криза до криза. „Най-важната гаранция за нашата сигурност е боеготовността на армията, модернизацията й, мотивацията на нейният личен състав. България е суверенна държава и лоялен съюзник и член на НАТО“, каза още Радев.

Президентът се надява войната в Украйна да се избегне и не случайно всеки ден се водят преговори на най-високо ниво. По думите му няма военно решение на тази криза, а единственият път е този на преговорите.

Относно това дали има напрежение между Дондуков 1 и 2 и кога за последно се е виждал с Петков, Радев отговори: „Гледаме напред, така че България да се управлява по демократичен път и да търси рационално решение на кризите. Между кабинет и президент има.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram