Румен Гечев: Щом промените в хазарта няма да доведат до промени в бюджета, следващите 700 млн. пак ли ще бъдат откраднати?

„Причината да разглеждаме новия законопроект за хазарта е, че законът, приет от този парламент, на 5 декември 2014 г., не е изпълнен в продължение на повече от 5 години. Тогава сме решили в парламента и сме задължили Министерския съвет до 28 февруари 2015 г. да представи концепция за развитие на сектора на хазарта и нов законопроект. Днес е 17 юни 2020 г. и решението на българският парламент не е изпълнено от Министерския съвет, в противоречие на Конституцията и на закона“. Това каза проф. Румен Гечев, народен представител от ПГ на „БСП за България“, от парламентарната трибуна. „Сега, вместо да се оправи тази грешка, ни вкарват в някакво юридическо антиевропейско блато“, каза още Гечев.

Той посочи, че няма нито една страна-членка на ЕС, където да има едноличен орган, който да регулира хазарта, а масовата практика е секторът да се управлява от съответното министерство. „Каква еднолична власт, къде четохте тези материали? Никъде няма такъв цар на хазарта, какъвто предлагате“, категоричен е народният представител.

Румен Гечев обърна внимание, че в законопроекта е записано, че предложените промени няма да доведат до промени в бюджета. „Щом няма да има промени в бюджета, значи следващите 700 млн. ще бъдат откраднати пак ли?“,  попита социалистът.

Иван Ченчев

Иван Ченчев: Културата има нужда от алтернативни източници на финансиране

„През 2014 г. Вежди Рашидов предложи и отстоя предложението си за промяна в Закона за хазарта – в бюджета на Министерството на културата ежегодно да се превежда целева субсидия. Тогава мнозина от културтрегерите на страната поеха дъх в очакване на тази съживителна глътка въздух, която сега поддържа спорта в страната. Уви, още със следващия Бюджет 2015 г. творците останаха неприятно изненадани, че това не се случи“. Това каза Иван Ченчев, народен представител от ПГ на „БСП за България“, от парламентарната трибуна. Той посочи, че тази тенденция се е повторила и в следващите бюджети, а текстовете в Закона за хазарта от 2014 г., предвиждащи отчисления от онлайн и офлайн такси за Министерството на културата са останали неработещи.

„Културата действително има критична нужда от алтернативни източници на съществено и стабилно финансиране. Надявахме се все някога да заработят такива, но внесеният ЗИД за Закона за хазарта окончателно попари тези надежди. Така предложените промени ще навредят на перспективата за развитие на българската култура и идеите за доближаването й до общоевропейския контекст“, каза още Ченчев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram