КПКОНПИ подхваща образователния министър и шефа на КЗП

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ образува производство за конфликт на интереси по медийни публикации съдържащи данни, касаещи министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и Димитър Маргаритов, който е председател на Комисията за защита на потребителите.

Според публикациите, изпълнителният директор на Фондация „Просвета“ Мария Карабельова – Маргаритова, е кума на Красимир Вълчев и същевременно е съдружничка с неговата съпруга в консултантско дружество „Бонафиде Адвайзърс“ ООД. В материалите се твърди още, че основната дейност на Фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателска група „Просвета“ за 11 клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра на образованието и науката.

Изнесена е и информация, че съпругата на министъра на образованието е собственик на „ПР енд ивент консултинг“ АД, и откакто Димитър Маргаритов /с когото са свързани лица по смисъла на закона/ е председател на КЗП, от бюджета на тази комисия са разходвани около 100 000 лв. за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири за КЗП и Европейския потребителски център – България.

Публикувани са и факсимилета на договор на стойност приблизително 35 000 лв., както и справка, съдържаща данни за лицата, посочени в сигнала и дружеството „Бонафиде Адвайзърс“ ООД. КПКОНПИ трябва да се произнесе до три месеца дали има конфликт на интереси по случая, става ясно от съобщение на сайта на антикорупционната комисия.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram