Разнобой в коалицията: Патриотите скочиха срещу отхвърлянето на доброволните отряди, плашат с развод

С отхвърлянето на предложението ни за доброволните формирования ГЕРБ едностранно денонсираха коалиционното споразумение.

Това каза съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също отбеляза, че споразумението на практика е денонсирано по този пункт, но не трябва да се търси новината, че с коалицията е приключено. Патриотите обявиха още, че няма да участват в днешното пленарно заседание.

Ако търсите новината, че с коалицията е приключено, нямате я още“, заяви Симеонов по време на брифинг в Народното събрание.

Според Искрен Веселинов ГЕРБ са отстъпили от консенсуса и са се повлияли от провокация на ДПС за доброволните формирования.

Той отбеляза, че позицията на ГЕРБ в зала е рязко променена във връзка с теста за доброволните формирования.

„Това е наше отдавнашно виждане, залегнало в управлеската програма. Потвърдено на коалиционен съвет с ГЕРБ. Самите текстове, които трябваше да бъдат гласувани, са далеч по-меки и далеч по-скромни като обхват от това, което ние виждахме и предлагахме“, заяви още Веселинов.

„Има ли към ГЕРБ промяна в предпочитания от тях партньор за управление? ГЕРБ занапред ще изпълняват коалиционното си споразумение с нас или ще управляват по програмата или ще продължат да вършат услуги на ДПС?“, попита Веселинов. „Ако е така, предлагаме да официализират връзката си с ДПС и ние да излезем от управлението“, подчерта още Веселинов.

Веселинов посочи още, че от „Обединени патриоти“ се чувстват освободени от задължението да подкрепят предложенията на ГЕРБ.

„Искам, уважаеми колеги, да припомня, че въпросът за борбата с битовата престъпност е заложен в нашата програма още от 43-ото Народно събрание. След няколко заседания с МВР, ние успяхме, без да е записано в програмата за управление, защото бяхме подкрепящата партия, да наложим назначаването на около 2000 човека допълнителен щат към органите на МВР. Това беше продиктувано от битовата престъпност по селата. В това Народно събрание при договарянето на условията за коалиционно правителство ние го прокарахме в програмата за управление“, обясни Валери Симеонов.

„Това, което колегата Веселинов не ви информира, но може би още преди месец, месец и нещо преди епидемията с коронавируса, ние водихме разговори с представителите на управлението на ГЕРБ по отношение на неизпълнените задачи от коалиционното споразумение. Един от ангажиментите, който беше поет от тях, беше да се ускори приемането на Закона за доброволчеството, или в случая като раздел от Закона за МВР. Странно е поведението на нашите партньори по един важен за нас въпрос, важен за коалицоонното правителство. Той е фактически е стълб от програмата на управление“, каза още Валери Симеонов.

ПГ на „Обединени патриоти“ няма да участва в пленарното заседание, обяви още Искрен Веселинов.

„Ние няма да търсим ПП ГЕРБ за следващи коалиционни съвети. Оставяме инициативата в тях, ако решат, че ДПС са им по-мили или ще управляват с тяхна помощ и ще си направят правителство на малцинството. Искаме изявление на органите на партньорската ни доскоро партия“, каза Веселинов.

На въпрос как е преминала срещата с министъра на вътрешните работи и дали е имало такава по време на почивката, Веселинов отговори: „Не е имало такава среща, ако говорим за днешния ден“. Попитан дали е имало среща с ГЕРБ, той посочи, че е имало и че партньорите им са казали, че поради това, че има скандал, няма да ги подкрепят за доброволните отряди.

„Казахме им: „За нас това е възлово, идеологическо. Борбата с битовата престъпност е един от основните приоритети за това правителство, затова сме се хванали с ГЕРБ. Ако вие оттегляте подкрепата за подобна стъпка в борбата с битовата престъпност, заедно ли сме изобщо“ – това беше разговора. Казахме, че ще напуснем зала, както и напуснахме. Няма да участваме в днешния ден в заседанието повече“, каза Веселинов.

Той отново отбеляза, че отхвърлянето на предложението за доброволческите отряди е акт на денонсиране на коалиционното споразумение от страна на ГЕРБ. „Имат време да се поправят, имат време да го гласуват наново този закон. Ако не се случи това, очевидно нашите пътища се разделят“, заяви още Веселинов.

„Флиртът с ДПС за нас винаги е бил видим. Винаги сме се стремели да го ограничаваме като вредно за държавата. Сега въпросът е кога този флирт става по-вреден, отколкото настоящото управление“, допълни още Веселинов.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram