НВО за 7 клас ще протече при засилени мерки за сигурност

При организирането на националното външно оценяване в седми клас трябва да се спазва задължително отстояние от 1-1,5 метра между участниците в изпитния процес – в двора на училищата, при допускането в училищните сгради и в изпитните зали. Тези предупреждения за изпитите в седми клас се отправят в писмо от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова до началниците на регионалните управления по образованието (РУО) в страната, посочват от dir.bg.

На 15 юни ще се състои националното външно оценяване по български език и литература (БЕЛ) в седми клас, а на 17 юни е по математика. Изпитите ще започнат в 9.00 часа и на тях седмокласниците ще се явяват в училищата, в които учат.

Когато учениците в седми клас в дадено училище са над 100, те трябва да се пропускат през два входа на училището, ако са налични в двора или в училищната сграда. На входа на училищата трябва да има дезинфектант за дезинфекциране на ръцете при влизането на учениците, също в коридорите и в предверията на санитарните помещения.

Седмокласниците трябва да носят и прозрачен плик, в който при влизането им в изпитната зала, да поставят мобилните си телефони и смарт часовниците си.

В деня на изпитите отново няма да се допуска струпване на родители, ученици и на длъжностни лица в двора на училищата, на входовете, в коридорите или помещенията.

Участниците в изпитния процес ще се допускат в сградите на училищата с маски, с шлемове и по желание с ръкавици.

Ще има измерване на телесната температура от медицинско лице при наличие на грипоподобни симптоми. Ако по време на изпита ученик се почувства зле, ще бъден отделен в отделна стая. Болни ученици няма да се допускат до изпитите.

Резултатите от НВО ще бъдат обявени до 29.06.2020 г., всеки ученик може да провери своите резултати от НВО, както и от изпита за проверка на способностите, ако е положен такъв, в електронната система на: https://priem.mon.bg с входящ номер и уникален код за достъп, който ще намерите в служебните бележки за допускане до изпитите.

Подаването на заявление за участие в първо класиране за приемане в VІІІ клас в неспециализираните училища по държавен план-прием за учебната 2020/2021 г. се осъществява в периода от 03 юли 2020 г. до 07 юли 2020 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram