Радев уволни Коцев

Президентът Румен Радев подписа указ за прекратяване на правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев.

Указът е във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2024 г., в което служебното правителство предложи на държавния глава да освободи от длъжност Живко Коцев. 

Решението на кабинета бе прието неприсъствено и реално е първото решение на служебния кабинет, за което става ясно. Именно вчера кабинетът на Димитър Главчев положи клетва и встъпи в длъжност.

Заместник главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев ще изпълнява временно длъжността главен секретар на МВР, уточниха от ведомството.

Припомняме, че на 4 април главният секретар на МВР Живко Коцев подаде оставка. Той обяви, че напуска системата на МВР по лични причини и собствено желание. Ден по-късно обаче Коцев оттегли оставката си, като се оплака, че тя е била подадена след оказан натиск от високите етажи на МВР и прокуратура.

Тогава Николай Денков като премиер в оставка увери, че държавният глава Румен Радев е информиран за всичко. Премиерът го е уведомил, че няма да разпише оставката на главния секретар и Румен Радев се е съгласил, че при тези обстоятелства Коцев не може да бъде уволнен.

Тогава Николай Денков подчерта, че срещу главсека действали „най-спорните институции“ в момента. Поради тази причина в последния си работен ден като премиер Денков подаде сигнал до ad hoc прокурора Даниела Талева във връзка с оказания натиск върху главния секретар на МВР. Според Денков има факти и обстоятелства, които пораждат основателни съмнения за евентуалното извършване на престъпление от страна на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

От МС поясниха, че натискът е бил упражнен от Сарафов, с участието на административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram