Проф. Радка Аргирова: В България циркулира вече и новият подвариант на COVID-19 – XBB.1.5.

Намираме се съвсем близо до пика на грипната епидемия и след този пик ще започне спадане на заболеваемостта. Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова в интервю за предаването „Тази събота“ по бТВ.

В момента областите в грипна епидемия са 6, а бяха 8 и едва ли ще се стигне до обявяване на национална епидемия. Проф. Аргирова напомни, че този път епидемията тръгна от изток на запад и цялата страна не беше еднакво засегната.

Най-силно засегнати са най-възрастните над 65 години и децата. Причината за високата заболеваемост при децата е фактът, че дълго бяха затворени, обясни вирусологът.

Симптомите при грипа настъпват много бързо, обясни тя – температура, суха кашлица и болки по цялото тяло. Важно е още в началото да се вземат антивирусни препарати. Не се взимат антибиотици, защото те са средства срещу бактерии, подчерта проф. Аргирова.

В България циркулира вече и новият подвариант на COVID-19 – XBB.1.5., потвърди вирусологът. Той е много по-заразен, заобикаля имунитета от ваксини и преболедуване, но не протича по тежко, уточни тя.

Проф. Аргирова напомни, че начините за предпазване от вирусите са ваксините, маските и личната хигиена. Много е важно също, когато сме болни, да не ходим на работа./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram