Повече ще гласуват за народни представители, отколкото за президент

Повече български граждани ще гласуват на парламентарите избори, отколкото на президентските – това показва проучването на „Тренд“ в седмицата преди изборите 2в1 на 14 ноември.

Декларативната избирателна активност за предстоящите предсрочни парламентарни избори е 55% – малко над 3 милиона български граждани. От избирателните списъци това би било активност от около 45%. Декларираната активност на президентските избори е малко по-ниска от тази за парламентарните – 53%. От избирателните списъци това би било активност от около 43%. Като прогноза това означава почти сигурен балотаж за президент между двойката Радев/Йотова и Герджиков/Митева на 21 ноември.

Двойката Румен Радев-Илияна Йотова заема лидерската позиция в подреждането с 46.8%, следвана от Анастас Герджиков-Невяна Митева с 24.4% от гласуващите. Мустафа Карадайъ-Искра Михайлова (9.9%) успяват да мобилизират целия електорат на ДПС и стигат до трета позиция.

Четвърта позиция заема двойката Лозан Панов-Мария Касимова-Моасе с 6.4% от гласуващите. Следват Костадин Костадинов-Елена Гунчева с 3.1%, Милен Михов-Мария Цветкова с 1.6% и Луна Йорданова-Иглена Илиева с 1%.Снимка 552947

Източник: news.bg

Вторият тур на изборите за държавен глава изглежда почти сигурен. Само изненадващо висока избирателна активност евентуално би могла да повиши вероятността за изход на изборите в един тур.

Шест партии със сигурно представителство в следващото Народно събрание. ГЕРБ държи първото място с 22.9%, а дистанцията с втория е близо 8%. 

Основната интрига обаче е именно за това второ място – БСП (15.1%) или „Продължаваме промяната“ (14.8%) ще бъде втората по големина формация. Разликата от 3% между двете, която е в полза на БСП в проучването, но пък формацията на двамата бивши служебни министри разполага с по-голяма периферия, която може да привлече. При по-висока избирателна активност е напълно възможно ПП да стигне и втора позиция, при по-ниска.

„Има такъв народ“ заема четвърта позиция с 12.8% от гласуващите, следван от ДПС с 10.3%. „Демократична България“ събира подкрепата на 9.1%.Снимка 552946

Източник: news.bg

Под чертата, но с шанс да се прескочи бариерата е „Възраждане“ с 3.6% и „Изправи се БГ! Ние идваме“ с 3.3%. Партията на Красимир Каракачанов остава с подкрепата на 2.2% от гласуващите.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа“. Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 ноември 2021 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ чрез таблет сред 1013 души на възраст 18+.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram