Корнелия Нинова: Има начини да се озаптят цените

„Изправени сме пред три кризи и сме на прага на четвърта – здравна заради ковид кризата, енергийно-икономическа заради цената на ток, парно, газ, дърва и последиците за икономиката. И социална криза, защото увеличението на цените удря много тежко доходите на хората.Ако не съставим правителство в следващите месеци  ще се изправим и пред политическа криза, коментира по БСТВ лидерът на българските социалисти Корнелия Нинова.

„Още в 46-то НС, когато правихме много усилия да съставим кабинет, много мъдро, спокойно и диалогично предупреждавахме за две неща, че ако не направим кабинет ще се задълбочат кризите, които очевидно се задаваха и другото е, че ще се върне Бойко Борисов. Тогава колегите, особено на второто, реагираха много спокойно и казаха: „А, не. Той падна от власт, няма да се върне“. Но виждате, че социологията показва,че ГЕРБ възстановяват първото си място. Така че в 46-тия парламент колегите подцениха ситуацията. Дано в 47-то НС да сме поумнели всички. Макар че в 46-то НС ние бяхме на равнище – отговорни, спокойни, диалогични и ще продължим така и в 47-то НС“, прогнозира лидерът Нинова.

„Ние в продължение на пет години като опозиция на правителството на Борисов не само критикувахме, атакувахме неговите политики, не само внасяхме вотове на недоверие, но и се готвехме като алтернатива. Единствената партия сме, която всяка година правеше алтернативен бюджет. Когато се готвиш за управление, това е най-висшата форма на подготовка. Защото да направиш държавния бюджет, този на Националния осигурителен институт, на Националната здравноосигурителна каса ,това изразява всички политики и умението да ги направиш в бюджет, и да ги реализираш. Затова ни е лесно днес с Плана за първите 100 дни на управление и във визията за България за дългосрочно развитие, изтъкна лидерът на коалицията вляво – „БСП за България“.    

Всичко, за което сме настоявали през годините, изисква конкретни работещи решения. В момента след натрупаните грешки от правителството на Борисов и от служебния министър Кацаров, все още може да се помогне. Все още е възможно да се отделят „чистите“ болници от ковидните, за да могат да продължат плановите операции и лечението на други болести, които в момента са спрени заради ковид кризата и това води до усложнения на състоянието на пациенти, които страдат от други заболявания. Трябваше да се разделят тези потоци. На второ място – от какво страдат пациентите и болниците. На някои места има недостиг на лекарства, на респиратори, на кислород. Ние призовахме да се отвори Държавния резерв. Той за такива кризи се пази. Ако ги няма в Резерва, да се потърси помощ. Това, от което най-много се оплакват и лекари, и пациенти, е липсата на кадри. Да, хора няма. Именно затова призовахме колкото хора можем да се включим като доброволци в този момент, защото имат нужда и лекарите, и пациентите. Аз имах възможност да го видя с очите си, да ми мине през сърцето, защото това е много тежка емоция. Работих около месец като санитарка в ковид отделение и съм видяла  и лекари, и медицински сестри на ръба на изтощението. Кризата извади на показ проблемите. Нашите решения са следните: първи проблем – в малките общини, в отдалечени планински райони, гранични райони или там, където ги има, не функционират добре. Хората нямат достъп до здравеопазване. Ние смятаме, че болниците в такива региони трябва да станат защитени. Това означава – не се закриват, включително и отделения, не се приватизират и не се продават, както стана в Раднево, например, където се борихме толкова дълго за тази болница. Финансират се допълнително от бюджета тези болници и се обезпечават с кадри. Имаме в България над 200 защитени училища на същия принцип. Вторият проблем – цената на лекарствата. Ние предлагаме в нашата програма ДДС на лекарствата да бъде намалено от 20 на 9%. А за деца до 14 години да бъдат безплатни. Каквото и да правим в здравеопазването, няма да се справим, ако болниците продължават да са търговски дружества. Следващ проблем – кадрите. Искаме държавата да поема специализацията на младите лекари, но те след това да имат ангажимент определен брой години да работят в български болници. Най-накрая да въведем  здравна карта и електронно здравно досие. Промяна няма да се случи само със смяната на директори на болници. „Зеленият сертификат“ буквално взриви държавата. Поискахме оставката на служебния здравен министър, но ние имаме принципни различия за развитието на здравеопазването. Мисля, че точно д-р Кацаров е конструкторът на това болниците да са търговски дружества“.     

Нинова коментира по БСТВ и актуалните процеси: „Това, което се случи с учениците внесе допълнителни разделителни линии в българското общество. Това е голям проблем на обществото, на държавността, на управлението на кризи. Родители, разделени на две. Едни искат, други не искат на децата да се правят тестове. Учители срещу здравния министър, защото  не са подготвени те да правят тестовете. 

Лидерът на коалиция „БСП за България“ отбеляза: „Има начини да озаптим цените. Ние от „БСП за България“ сме готови с ясен и конкретен план за първите 100 дни на управление. Първа задача – да намалим ДДС на ток и газ от 20% на 9%. На енергийно слабите семейства – 200 киловатчаса енергия да се осигурят от държавата. Да не се спира токът на хората, ако не могат да си платят сметките през зимните месеци, а те да бъдат отложени. Същият размер на ДДС на хляб, мляко, сирене,олио ,на храните от малката потребителска кошница да се намали от 20% на 9 %. Компенсация на доходите – минимална заплата, преизчисляване на пенсиите със средноосигурителен доход от 2018 г. и продължаване на 120 лева за пенсионерите. За бизнеса – натрупаната свръхпечалба у енергийните производители и търговци да се преразпредели към българските фирми и домакинства. Бихме спрели износа на дървата. Цената им скочи главоломно. 1 200 000 семейства са на дърва и не могат да си купят. А опашки от камиони чакат на границата с Гърция, за да изнасят българска дървесина, когато българският народ страда, че я няма. Десет пъти призовах служебния кабинет да спре износа на дърва. Има работещи решения за всеки проблем-  помощ на фирми, на млади семейства с деца – подоходно облагане, т.е. намаляване на данъка на млади работещи семейства с деца, които са се осигурявали, намаляване на данъка с 550 лева на дете, помощ за второ и трето дете от по 6 500 лева, помощ на тези родители, които останат да си гледат децата вкъщи, защото децата им са онлайн обучение, една минимална заплата“, категорична бе Нинова.

Тя потвърди: „Няма да се справим без построяването на АЕЦ – това е чиста екологична, евтина,  енергия. Не бяхме разбрани преди години, когато събрахме над 700 000 подписа за референдум за АЕЦ „Белене“. ГЕРБ промениха въпроса на референдума и по този начин го провалиха. Времето доказа нашата правота. Позицията на БСП е за строителство на АЕЦ.

Лидерът на БСП припомни безпрекословно фактите: „В продължение на пет години, това което сега се случва, беше наша последователна и абсолютно неотстъпчива политика. Повдигна се сега въпросът от служебното правителство с „Автомагистрали“. Някак се забрави, че БСП повдигна този въпрос, че поиска проверка от Сметната палата, че поискахме да вземем проби от строителството на пътищата, да ги изпратим в лицензирана европейска лаборатория. Тогава, по времето на Борисов, строителните фирми докараха строителни машини и по „Цариградско шосе“ ги разположиха в протест срещу опозицията – БСП. Целият този път за „Автомагистрали“ ние го извървяхме, макар Борисов да беше в силата си и да ни мачкаше. Но какво е решението – ГЕРБ заложи този начин на строителство и плащане в Закона за обществените поръчки. Докато този закон не се промени, те ще се оправдават, че е законно. Истинската промяна трябва да започне в парламента. Нашата битка за язовирите започна след голямото наводнение в Мизия. Изнесохме данни за безстопанствени язовири, за нарушения на концесионери. Предложихме да се прекратят концесиите.Две години се борим за концесиите – да не се дава Летище „София“ на концесия. Е, даде го Борисов. Нашата дългосрочна и държавническа позиция е, че обекти от националната сигурност, засягащи интересите на обществото ,да не се дават на концесия. Ние сме едни от първите, които заговорихме, заработихме и успяхме да въведем машинното гласуване в България. И не се отказваме от него, защото то решава много от въпросите за купуване на гласове, за прозрачност и чистота на изборите. Поискахме броенето на контролните разписки, защото това е демократичен, втори и контролен начин да видиш дали изборът е честен. Контролното броене да докаже, че вотът от машината е верен. Изборите са елемент на националната сигурност и частна фирма, без значение коя е тя, не може да държи ключа за софтуера  и да не го предава , както е записано в договора с ЦИК. Българската държава, е поръчала определен брой машини.Тези, за които се видя,че са в повече, за какво са на територията на България? Какво е решението – да се броят контролните разписки, за да се сравнят с паметта на машината?“.

 Корнелия Нинова открои ясно още: „Ниска избирателна активност означава ниска легитимност на следващия президент и вицепрезидент и на следващия парламент. Колкото по-малко хора гласуват, толкова по-малка тежест имат те. Гласувайте! Ще положим всички усилия изборите да са прозрачни, да се проведат честно и нормално. Не се страхувайте от машината, че е сложно. Тези, които отидоха първия път видяха, че не е сложно. Ще има хора, които да ви упътват. Излезте и гласувайте. Упражнете правото си на глас. Изборите са важни.  

Казах,че парламентарните избори са по- важни, защото, нито една от мерките за преодоляване на кризите и помощ на семействата,  не може да се случи ,ако няма работещ парламент и редовно правителство. Не омаловажавам в никакъв случай президентските. Някой злонамерено дори провидяха несъществуващ конфликт с президента,но  служебният кабинет няма право по Конституция и по законите на България, например, да намалява данъци, не може да преизчисли пенсии, не може да увеличи майчинството на младите майки. Това изисква промени в закони. Ако не успеем да съставим правителство и сега, означава да разпуснем парламента и отново избори.Всички решения трябва да се запишат в закона за  бюджета за 2022 г. А бюджет не може да бъде приет от никой друг в държавата, освен от Народно събрание.  

На зададен въпрос за слухове, че са се разбрали с Борисов, Корнелия Нинова подчерта: „От 2018 г., когато наближат избори, винаги излиза тази лъжа : „Нинова и Борисов се разбраха“. Защо се прави това? За да се отнеме от алтернативността на БСП. Ние 5 години се борим с модела ГЕРБ. Всички по онова време мълчаха или се търгуваха. Днес Христо Иванов ни казва: „Разграничете се от Борисов и кажете, че не сте с него“. Уважаеми Иванов, ти беше министър на Бойко Борисов, а ние никога не сме имали общо с него. Ние 5 години бяхме във война, и то, когато той беше силен. Сега ви е лесно, защото  не е на власт. Тогава всички мълчахте и ви беше страх. Мая Манолова ни поставя условия: БСП и ГЕРБ да кажат, че няма да правят коалиция. „Госпожо Манолова, Вие бяхте омбудсман с гласовете на ГЕРБ. По време, когато Борисов вземаше решенията кой какъв да бъде. А БСП беше мачкана по всички начини. Не само парламентарната група, нашите членове по страната знаят на какво бяха подложени по времето на управлението на ГЕРБ. И вие, които бяхте част от този модел на Борисов, сега ще внушавате лъжи, че БСП е част от този модел, пък ще ни искате и обяснения, и разграничения. Разграничете се вие, които до вчера бяхте до него. Колкото повече наближават изборите все се появява някой, който лъже“.

Нинова недвусмислено посочи: „По-голямата част от българските граждани искат промяна. БСП и коалиция „БСП за България“ неотклонно и последователно и с всичките последствия за нас, се борихме за тази промяна. Освен, че се борихме, знаем как да я направим. Подготвени сме с алтернативата с краткосрочни и дългосрочни мерки. Знаем и можем да направим тази промяна докрай. От друга страна, заради кризите, които ни връхлетяха, голяма част от българското общество иска сигурност, стабилност и предвидимост. А ние доказахме ,и в 46-тия парламент, и сега в кампанията, че сме фактора на стабилност, фактора, който може да даде сигурност и сме предвидими, с това, което правим, с действията си. Гласувайте за БСП, с №33, защото ние сме единствените за това, което очаквате. Промяна на модела на управление на Борисов, сигурност, стабилност и предвидимост в кризите, за бъдещето на България, на българските семейства“.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/21300-korneliya_ninova__ima_nachini_da_se_ozaptyat_tsenite.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram