Петков: Кой и с каква цел накара г-жа Велкова да плаши хората преди изборите?

В своята фейсбук страница Кирил Петков заяви, че българите ще водят нормален европейски живот, когато институциите и регулаторите ни заработят като европейските

„Когато числата говорят, опитите за политически внушения и манипулации изглеждат жалки и нелепи.

Ако погледнем месечните отчети на основни показатели по държавния бюджет този януари спрямо същия период на миналата година, няма как да не забележим, че:

– приходите от ДДС са паднали с 100 млн. лв., въпреки че заради ръста на номиналния БВП, ДДС трябваше да се повиши с 300 млн.;

– приходите от мита и митнически такси са паднали с 22%;

– фискалният резерв обаче се е качил от 11 на 16.5 млрд. лв.

Неслучайно вчера БНБ ясно заяви, че изказването на г-жа Велкова е безотговорно и некомпетентно!

Защо е безотговорно? В момента фискалният резерв е един от най-големите за последните 30 години. Да плашиш със заеми от Международния валутен фонд и със смяна на курса лев-евро е безотговорност, която граничи с безумие. С толкова голям резерв валутният борд е по-стабилен от всякога.

Защо е некомпетентно? Очевидно е, че министерството на финансите не успява да събере ДДС и митнически постъпления и за да прикрие своята некадърност, ще кара ресторантьорите, превозвачите и другите министерства да покрият дупката.

По-интересният въпрос е: защо това се случва две седмици преди изборите? Кой и с каква цел накара г-жа Велкова да плаши хората преди изборите?

Неслучайно първият приоритет в управленската ни програма е приемането на България в Шенген и в Еврозоната. Когато това стане факт, никой български политик няма да може да си позволи безотговорно говорене и внушения, които поставят под риск валутния курс, банковата система, спестяванията на хората.

Българите ще водят нормален европейски живот, когато институциите и регулаторите ни заработят като европейските.

Заедно ще направим това!“.

Дунав мост

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram