Пеевски предупредил ПП: Ако не ни подкрепите, влизате с БСП, „Възраждане“ и ИТН в коалицията „Путин“

Драматична е била сутрешната среща между лидерите на ГЕРБ. ПП и ДПС, на която изведнъж правителството на Денков приело да окаже натиск върху „Лукойл“ да плати 500 млн. лв. данъци, научи Епицентър. бг.

До последно премиерът Денков, финансовият министър Асен Василев и Кирил Петков бранили интересите на компанията.

Ако тези данъци не бъдат внесени до вторник, както още 1 млрд. лв. вноски във фонда за енергийна сигурност, ние внасяме предложение дерогацията за руския петрол да се спре една седмица след това„, заявил с категоричен тон Пеевски.

И пояснил на Кирил Петков и Асен Василев: „Ние с ГЕРБ нямаме мнозинство, имаме само 105 гласа, ако вие застанете против нас – то ПП-ДБ, ще влезе с „Възраждане“, БСП и ИТН в коалиция „Путин“.

„Малко след това станало ясно, че  „Лукойл“ както не искаха да си плащат данъците, така след предложението на ГЕРБ и ДПС до седмица да отпадне дерогацията, от рафинерията вчера били казали на премиера, че ще си платят над 500 млн. лева данъци, които се опитаха да скрият от българските граждани“, каза съпредседателят на ДПС Делян Пеевски след лидерската среща в парламента. 

Източници на Епицентър. бг разкриха, че заплахата на ГЕРБ и ДПС стреснала кабинета и тази нощ премиерът Денков чрез началника на кабинета си Модев спешно са звънели на шефовете на „Лукойл“ за бърза реакция.

И тази сутрин лично далдал уверение за внасянето на данъците от страна на „Лукойл”. 

Остава загадка обаче как от 700 млн. лв. данъците на „Лукойл“ станаха 500 млн. лв, каза Делян Добрев

„Важното е, че след заплахата за отнемане на дерогацията, правителството обеща да спазва закона“ , подчерта депутатът от ГЕРБ, който заплаши, че ако това не се случи ще внесе за четвърти път предложение за сваляне дерогацията на „Лукойл“.

Пеевски повтори, че след вторник веднага трябва да си съберат парите от „Лукойл“ и веднага да се дадат компенсации за хората. „Ако „Лукойл“ си спазят обещанията, дерогацията остава, защото тя е в полза на българските граждани“, добави той. 

„Направихме сметка колко данъци не са внесли „Лукойл“ – към август това са 622 млн. лева – това прави по 73 стотинки за хората да си получат за бинзин и дизел“, каза Делян Добрев.

„Г-н Петков чака промените, които се уточнихме, да му бъдат изпратени до края на деня, за да ги внесем заедно. Ние поискахме тази среща и да ни обяснят. Те ни убедиха в това да не внасяме тези 7 дни за отнемане на дерогацията. Даваме шанс на кабинета да изпълни това, което обеща“, изтъкна Пеевски.

Ако това не се случи, всички ще видят как в управлението действа коалицията „Путин“, категоричен бе той. 

В петък парламентът ще заседава извънредно – заради ветото на президента и отваряйки енергийния закон, ще стане възможна отстъпката от 73 стотинки за литър гориво.

„Няма да има нотификациа в закона за събиране на таксите. И 73 стотинки ще бъдат прибрани за държавата. Реално с преодоляване на ветото ще можем да ги събираме веднага. Но ще направим действие от януари да е със задна дата и това прави над 1 млрд лв.”, каза Пеевски.

Остава да виси въпросът защо „Лукойл“ не плаща, след като има решение на държавата и къде са 2,8 милиарда лева, които трябваше да са влезли във Фонда за гарантиране на енергийната сигурност на България.

Защото “Лукойл” плаща на някой друг, за да не плаща на държавата. Това е въпросът за милион долара. Митниците са на подчинение на финансовия министър. Нали те трябва да съберат тези пари. Защо не ги събират, а се оправдават, че има някакви нотификации от Европейската комисия. Това са си ваши вътрешни проблеми на министерството на финансите. Съберете си парите… Но те не го правят. Асен да каже защо?”, коментира пред Факти енергийният експерт Красимир Манов. И подчертава: “Асен Василев и всички около него в този кабинет са поредните слуги на руските интереси в България”.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram