За първи път представят творби на 69 артисти в 16 локации в Казанлък

Проектът “Сънят”, реализиран от екипи на Художествената галерия в Казанлък съвместно с представителствата на Съюза на българските художници (СБХ) в Сливен, Ямбол, Казанлък и Стара Загора, показва на 16 локации в Града на розите тематични изложби и инсталации, чрез които се срещат минало и съвремие. Проектът е част от най-новата платформа на галерията “Навсякъде с изкуството” и беше официално представен днес в залата на културния институт. 

В различни точки в града публиката може да се срещне с разкази, които назовават нещата понякога може би много болезнено, но с истинските им имена, каза по време на откриването директорът на Художествената галерия в Казанлък д-р Пламен Петров. Той посочи, че платформата “Навсякъде с изкуството” е преминаване на екипа на галерията на един следващ етап, в който творбите да бъдат показвани извън музейните пространства. “Това е големият дълг на един художествен музей – да показваме онова, което пазим”, отбеляза д-р Петров. Според него художествените музеи страдат от липса на публика, която да посещава пространствата им и да общува с изобразителното изкуство. Една от причините е, че изкуствата изискват една чувствителност, която в днешното общество все повече губим. Това води и до темата за съня, на която е посветен първият проект от новата платформа. 

За съня трябва да се говори, защото живеем в общество, изпаднало в една “сладка дрямка”, която му помага да се справи с ежедневието, смята д-р Пламен Петров. Това доведе до момента, в който виждаме насилие навсякъде около нас и не реагираме, защото това не ни засяга, защото сме се затворили в своето късче пространство. С проекта сме се опитали да изведем разказа именно за този сън. Голямото послание е, че изкуството изгражда в обществото смисъл, който ни е жизнено необходим в днешното разпокъсано от всякакви проблеми ежедневие, каза той. “Много често, когато човек не открива смисъл, се опитва да избяга в съня. Нашият проект не е бягство, а опит да назовем нещата с истинските им имена, защото докато не го направим, ще продължим да влизаме от крушение в крушение. Това е едно прекрачване от пространство в пространство, което цели да ни провокира да мислим за онова, което ни заобикаля, да помислим за безчинствата, които ежедневно всеки от нас нанася върху общата архитектурна среда”, посочи директорът на галерията. Според него всеки човек ежедневно “унищожава общата среда”, а това е изключителна агресия на всеки един от нас към другия, за която не си даваме сметка, защото спим. Той изрази надежда проектът да помогне “да се събудим и да започнем с малки крачки да вървим заедно напред”. Д-р Петров изрази увереност, че инициативата има огромен смисъл за всички, които са застанали зад нея. Вярвам, че цялото това посято съмнение дали имаме право да бъдем толкова откровени с публиката си, ще даде своите плодове, а следите, които оставяме, ще се видят след поколения”, каза той. 

По време на откриването на проекта поздравления към публиката и участниците отправиха още председателите на СБХ в Стара Загора, Казанлък, Сливен и Ямбол – д-р Милен Алагенски, Росен Дончев, Илиян Урумов и Петър Тепсизов. Те благодариха на всички участници в проекта, както и на екипа на Художествената галерия в Казанлък.

Тепсизов изрази надежда инициативата “Сънят” да не остава само в Казанлък, а да бъде показана и в други градове в страната.

„Сънят може да бъде творческо безумие, но може да бъде творческо безсъние, има различни нюанси“, коментира Илиян Урумов и посочи, че в съня много често сме повече себе си, отколкото в ежедневието. 

Д-р Алагенски отбеляза, че реализацията на идеята е била свързана с много трудности и изрази мнение, че споделянето между артистите в подобни проекти ги развива. „Всички артисти сме доста чувствителни към всичко, което се случва в обществото. Това, което ми се иска да се случи, е една социална група като художниците да успеят да пробудят това общество и да му повлияят положително“, коментира той.

„Ако екипът на Художествената галерия продължава да прави подобни неща, казанлъшките художници ще продължат да бъдат тук“, каза Росен Дончев. Той отбеляза още, че екипът на СБХ – Казанлък е отворил формата и за артисти, които не са членове на съюза. 

Проектът “Сънят” се реализира по идея на д-р Пламен Петров и с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Екипът на Художествената галерия в Казанлък възнамерява да развие платформата „Навсякъде с изкуството“ и подобни проекти да се случват всяка година с различна тематика, наименование, участници и партньорски организации, а произведенията ще бъдат показвани на нови места в града. Настоящият проект показва творби на 69 автори от представителствата на СБХ, както и индивидуални визуални артисти. Представени са и произведения, съхранявани във фонда на казанлъшката галерия. Сред локациите са както други културни институти, така и частни имоти, Районната поликлиника и други. Творбите ще останат там до 31 март 2024 година. 

Източник: БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram